OpenAI: Plafonul profiturilor nu se mai potrivește, deoarece capitalul intră în forță

51

Inteligența artificială se află la o intersecție ciudată a progresului financiar și uman. Investitorii anticipează profituri mari, așa cum se reflectă în saltul de 27% al acțiunilor producătorului de cipuri AI Nvidia în urma unei actualizări a veniturilor. Legiuitorii se tem de pierderea locurilor de muncă și de dezinformare.

Start-up-ul AI OpenAI are un plafon pentru randamentele investitorilor, semnalând dorința sa nobilă de a echilibra aceste obiective. Dacă vânzările explodează, plafonul ar putea să nu dureze mult timp.

Start-up-ul din San Francisco și-a început viața în 2015 ca organizație de cercetare non-profit. Scopul său a fost de a aduce beneficii umanității prin intermediul AI fără a obține câștiguri financiare. Dar costul experimentelor este ridicat. Salariile angajaților și facturile de cloud computing se ridică la zeci de milioane de dolari pe an. Elon Musk, un investitor timpuriu cu buzunare adânci, s-a retras din consiliul de administrație în 2018. La scurt timp după aceea, OpenAI a creat OpenAI LP, o ramură cu “profit limitat” guvernată de organizația non-profit.

Schimbarea structurii a permis OpenAI să atragă investitori mai degrabă decât donatori. Dar există o capcană. Randamentele primilor investitori sunt limitate la 100 de ori mai mult decât banii lor. Investitorii ulteriori, cum ar fi Microsoft, ar fi fost de acord cu un plafon de 20 de ori.

Șansele ca un investitor la început de drum să obțină un randament de 100 de ori sau chiar de 20 de ori pentru banii săi sunt în mod normal reduse. În mod neobișnuit, firma de capital de risc Sequoia Capital a obținut un randament estimat de 50 de ori pentru investiția sa în WhatsApp atunci când Facebook a cumpărat aplicația de mesagerie. Pentru majoritatea fondurilor de capital de risc, un randament de 10 ori mai mare este considerat un succes remarcabil.

Investitorii în OpenAI nu trebuie să își facă griji cu privire la limitele de profit pentru moment. Se preconizează că va genera venituri de 200 de milioane de dolari și niciun venit net în acest an. Cu o evaluare de 29 miliarde de dolari, acest lucru ar însemna că OpenAI este evaluată la o valoare uriașă de 145 de ori mai mare decât vânzările prognozate. Comparați această valoare cu cea a Google. La opt ani după ce a fost fondată, afacerea de căutare era deja o companie profitabilă și publică.

ChatGPT, popularul chatbot cu inteligență artificială al OpenAI, a generat un interes masiv pentru instrumentele de inteligență artificială. Săptămâna trecută a lansat prima sa aplicație. Are un parteneriat cu Microsoft și vinde servicii de AI pentru consumatori și clienți corporativi. Acesta este începutul unei noi piețe care ar putea fi dominată de un număr mic de companii. Câștigurile de profit sunt potențial mari.

Pentru a concura, însă, OpenAI va avea nevoie de fonduri. Uitați-vă la Google, unde fluxul de numerar liber al companiei-mamă Alphabet a depășit 60 de miliarde de dolari într-un singur an. Viitorii investitori în OpenAI s-ar putea să se opună ideii de plafonare a profitului. Start-up-ul și-a mai schimbat propria structură. Poate face acest lucru din nou.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online