Operatorul feroviar britanic Avanti West Coast a obținut o prelungire de 6 luni a contractului

40

Miniștrii au acordat operatorului feroviar britanic Avanti West Coast, aflat în dificultate, o prelungire de șase luni a contractului, ca urmare a unei îmbunătățiri “foarte semnificative” a serviciilor din ultimele luni.

Luni, Ministerul Transporturilor a reînnoit temporar contractul de funcționare a trenurilor pe linia principală West Coast până în octombrie, dar a declarat că “mai sunt încă multe de făcut” pentru a aduce operațiunile “la standardul pe care îl așteptăm”.

Operatorul, care este o societate mixtă a First Group din Marea Britanie și a operatorului italian de stat Trenitalia, operează trenuri pe unele dintre cele mai aglomerate rute interurbane din țară, care leagă Londra de Birmingham, Manchester, Liverpool și Glasgow.

Avanti se străduiește să opereze un orar complet din iulie, după ce un număr semnificativ de șoferi au încetat să mai lucreze în ture suplimentare, deoarece relațiile cu conducerea s-au deteriorat. Pierderea bruscă de personal a dus la o prăbușire aproape totală a serviciilor și a stârnit indignarea pasagerilor și a politicienilor.

Miniștrii au acordat Avanti o prelungire inițială a contractului de șase luni în octombrie, alături de un avertisment că va naționaliza serviciul dacă nu se îmbunătățește fiabilitatea.

Luni, guvernul a declarat că introducerea unui nou orar în decembrie a dus la o “îmbunătățire foarte semnificativă în toate serviciile”, deoarece dependența de orele suplimentare a fost redusă. Numărul de trenuri din timpul săptămânii a crescut de la 180 pe zi la 264, în timp ce anulările au scăzut de la aproape unul din patru trenuri în august la 4 la sută la începutul lunii martie.

Dar secretarul de stat pentru transporturi, Mark Harper, a declarat că este nevoie de mai multă muncă pentru a reduce anulările, pentru a asigura un serviciu de weekend mai fiabil și pentru a comunica cu pasagerii. “În următoarele șase luni, Avanti West Coast va trebui să facă îmbunătățiri suplimentare”.

Prăbușirea aproape peste noapte a relațiilor dintre șoferi și conducere vara trecută a avut loc în primele luni ale disputei industriale mai largi de lungă durată pe căile ferate, în timp ce sindicatele fac presiuni pentru creșterea salariilor pentru a compensa inflația. Sindicatul șoferilor Aslef a susținut că dependența de orele suplimentare – o practică standard în multe părți ale industriei – a expus un eșec al Avanti de a angaja suficient personal.

Avanti nu este singurul operator care se află sub control din partea guvernului. Miniștrii au avertizat, de asemenea, Transpennine Express, o altă companie din First Group, că ar putea pierde contractul de a conduce trenuri în nordul Angliei dacă nu poate îmbunătăți serviciile după ce șoferii de acolo au încetat, de asemenea, să mai lucreze ore suplimentare.

Datele publicate vineri au arătat că aproape un sfert din toate trenurile TPE au fost anulate între 5 februarie și 4 martie. O decizie este așteptată în următoarele săptămâni, dar miniștrii au declarat că sunt conștienți de faptul că preluarea serviciului este puțin probabil să ducă la o recuperare majoră a serviciilor, cu excepția cazului în care se încheie un nou acord privind orele suplimentare cu Aslef.

Guvernul a renaționalizat efectiv căile ferate în timpul pandemiei Covid, operatorii gestionând serviciile în baza unor contracte de management.

First Group a declarat că “se concentrează pe livrarea … planuri solide pentru a continua îmbunătățirea serviciilor” la Avanti. Aslef nu a comentat imediat.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online