Pădurile străvechi din România sunt asediate de tăietori ilegali de lemne susținuți de companii austriece

59

 

O investigație a publicației germane Der Spiegel arată că pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa, sunt amenințate de defrișările ilegale la scară largă. Jurnaliștii explică în investigație cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați au obținut profituri prin contracte cu furnizori români care au tăiat ilegal copaci.

Pădurile despre care scriu jurnaliștii germani se află în Moldova, în județul Suceava. Reportajul se bazează pe o investigație anterioară la scară largă a autorităților române în orașul Bogdănești, la care au participat aproximativ 1.800 de anchetatori români. Printre infracțiunile investigate de autoritățile locale se numără defrișările ilegale, spălarea de bani și evaziunea fiscală.

Ancheta autorităților române a vizat, de asemenea, două mari companii austriece din industria lemnului, Egger și HS Timber. Egger este unul dintre cei mai importanți producători de plăci aglomerate din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro. De asemenea, compania are peste 11 000 de angajați.

Der Spiegel relatează că filiala Egger din Rădăuți se află la mică distanță de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care s-a aflat în 2015 în centrul unui scandal privind prelucrarea lemnului recoltat ilegal din păduri. Ambele companii sunt acuzate acum că lucrează cu anumite firme românești care fac tăieri ilegale.

Der Spiegel, citat de Biziday.ro, explică faptul că în pădurile din România trăiesc numeroase specii de animale și că defrișările ilegale vizează chiar și zonele împădurite protejate prin lege. Potrivit Interpol, 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale, iar mai mult de jumătate din acesta este recoltat în România.

Până în 2018, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați în România în fiecare an, toți fără documente sau autorizații. Jurnaliștii germani mai spun că lemnul recoltat în România este exportat în diverse țări europene, unde este folosit pentru fabricarea de mobilier sau alte produse.

În urma unor discuții private cu persoane care dețin informații în domeniu, cum ar fi activiști de mediu, funcționari din instituții publice și politicieni, Der Spiegel și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, care au participat la investigație, au constatat că autoritățile relevante din România – care ar trebui să oprească și să prevină astfel de practici ilegale – nu fac altceva decât să încurajeze și să acopere tăierile ilegale.

Printre instituțiile publice implicate în protejarea “mafiei lemnului” se numără și Ministerul Mediului, scrie Der Spiegel, pe baza mărturiei unui fost membru al rețelei de defrișări ilegale.

Egger a negat toate acuzațiile, susținând că afacerea sa este în conformitate cu legea și argumentând că nu mai are nicio legătură cu cei anchetați în acest caz.

Jurnaliștii au urmărit, de asemenea, acțiunile oficialilor care, aparent, au adoptat o serie de legi menite să combată defrișările ilegale. Ulterior, scrie Der Spiegel, aceste legi au fost înlocuite de noi reglementări care lasă loc de interpretare și care pot chiar favoriza continuarea practicilor ilegale în acest domeniu.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online