Parlamentul adoptă legea avertizorilor de integritate, cerută de CE privind PNRR

77

 

Camera Deputaților a adoptat, marți, amendamente la legea privind avertizorii, așa cum a cerut Comisia Europeană, pentru a debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

În noua formă, a fost eliminat un singur cuvânt – “substanțiale”, din sintagma “indicii temeinice de încălcare a legii”. Este vorba despre prevederea contestată de mai multe ONG-uri, care au avertizat că aceasta limitează posibilitatea de soluționare a rapoartelor.

“Prin excepție de la dispozițiile alineatului (1), raportările care nu includ numele, prenumele, datele de contact sau semnătura persoanei care denunță în interes public sunt examinate și soluționate în măsura în care conțin indicii de încălcare a legii”, se arată în propunerea legislativă.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, proiectul de lege merge la promulgare. Legea privind protecția avertizorilor de integritate în interes public a fost adoptată anul trecut, fiind publicată în Monitorul Oficial pe 19 decembrie, în condițiile în care România, în calitate de stat membru, trebuia să transpună în legislația națională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Transpunerea directivei reprezintă pentru România o etapă importantă în cadrul Planului național de redresare și reziliență, nerespectarea acesteia putând duce la pierderea unei tranșe de 3 miliarde de euro. Cu toate acestea, Comisia Europeană a solicitat modificarea legii.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online