Persoane cu funcţii de conducere la Mediafax Group, propuse pentru arestare preventivă

11

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ au propus instanței arestarea preventivă a inculpaților Roxana Grigoruță, Sorin Dinu și Gheorghe Chiș, care fac parte din conducerea Mediafax Group, aflați în stare de reținere pentru evaziune fiscală, spălare de bani sau complicitate la aceste infracțiuni.

Procurorii au pus în mișcare acțiunea penală pe numele celor trei inculpați, precum și pentru SC Mediafax Group SA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani și pentru Daniela Cozac pentru complicitate la evaziune fiscală.

“Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracțională derulată de inculpați, este în cuantum de 16.809.964 lei”, informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) remis vineri.

Potrivit anchetatorilor, printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societății comerciale Mediafax Group SA eșalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligațiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei. În acest context, societatea comercială, reprezentanți ai acesteia, precum și persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalității actelor acestei societăți au creat și aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor și impozitelor, implicând constituirea unor societăți fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilități materiale, profitând tocmai de situația acestora, societăți ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

“În acest fel SC Mediafax Group SA era protejată, responsabilitatea plății taxelor și impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăți, împotriva cărora se declanșau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor și executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu dețineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate”, se mai arată în comunicat.

Din probele administrate până la acest moment de procurori, a rezultat că reprezentanții de drept ai societăților comerciale fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de inculpații Roxana Grigoruță, Dana Cozac și Sorin Dinu, persoane cu funcții de conducere în SC Mediafax Group SA.

Potrivit sursei citate, aceștia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăților fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plățile către colaboratorii societăților respective (deja angajați cu contract individual de muncă la SC Mediafax Group SA sau alte societăți din grup), coordonând totodată activitatea persoanei desemnate de aceștia pentru a se ocupa de organizarea contabilității societăților fantomă.

“Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate și la societățile din grup cu contracte individuale de muncă, erau determinate de angajații de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăți, fără a intra în contact direct cu reprezentanții legali, în sensul existenței unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor”, susțin anchetatorii.

Aceștia precizează că practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor între persoanele angajate ale Mediafax Group SA și societățile controlate de persoanele cercetate se perpetua de la o lună la alta prin semnarea de acte adiționale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remunerației), angajații fiind puși în fața faptului împlinit ori de câte ori erau chemați la departamentul resurse umane al Mediafax, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulți dintre angajați semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate.

“Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiție era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii și semnării unor noi contracte cu alte societăți nu se făcea la inițiativa angajaților, aceștia fiind practic transferați prin decizia conducerii Mediafax către alte societăți comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfășura identic”, informează comunicatul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citiţi şi:

Avocat reţinut în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online