Peso-ul mexican atinge maximul ultimilor cinci ani datorită ratelor dobânzilor și beneficiilor SUA

59

Peso-ul mexican a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, deoarece ratele relativ ridicate ale dobânzilor, politica fiscală strictă și oportunitățile de investiții care decurg din proximitatea față de SUA fac din această țară o favorită pentru investitorii în valută.

Peso este cea mai performantă monedă majoră din acest an, potrivit Bloomberg, și și-a mai mult decât recuperat din slăbiciunea sa pandemică. A crescut cu 8,5% în acest an, ajungând să se tranzacționeze peste 18 pentru un dolar.

Aceasta se compară cu randul sud-african care a slăbit cu 7,1 la sută și cu realul brazilian care a câștigat 2,4 la sută în aceeași perioadă.

În plus, peso a devenit din ce în ce mai mult un vehicul pentru investitorii de pe piețele emergente care doresc să se împrumute într-o monedă cu o rată scăzută a dobânzii, cum ar fi dolarul, pentru a cumpăra active care oferă rate mai mari de rentabilitate, cunoscut sub numele de carry trade.

Tendințele care au propulsat moneda mexicană sunt susceptibile de a avea o anumită putere de ședere, au spus analiștii.

“Pe termen mediu, vedem un peso puternic”, a declarat Gabriel Casillas, șeful departamentului economic pentru America Latină la Barclays. “În cadrul Americii Latine, Mexicul arată foarte bine din aproape toate punctele de vedere”.

Moneda mexicană beneficiază de o confluență de factori interni și internaționali. Țara, care împarte o graniță de 3.000 de kilometri cu SUA, va fi unul dintre principalii beneficiari ai companiilor care își vor concentra lanțurile de aprovizionare mai aproape de piețele cheie și departe de China, într-un fenomen cunoscut sub numele de “nearshoring”.

Mexicul face parte din acordul de liber schimb USMCA cu SUA și Canada și a fost inclus în recentele subvenții verzi în cadrul Legii de reducere a inflației de la Washington. Acestea l-au ajutat să atragă investiții în sectorul său tradițional puternic din domeniul auto, care are salarii mai mici decât vecinul său nordic.

BMW a declarat luna trecută că va cheltui 800 de milioane de euro pentru a extinde producția de vehicule electrice în Mexic, în timp ce Tesla a anunțat săptămâna trecută că va construi o nouă fabrică în nordul Mexicului, despre care oficialii au spus că va începe ca o investiție de 5 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari din ultimii ani din țară. Știrile au contribuit la creșterea și mai mult a peso-ului în raport cu dolarul.

Investițiile străine directe în Mexic au ajuns la 35,3 miliarde de dolari anul trecut, cel mai ridicat nivel din 2015, potrivit datelor Ministerului Economiei. Producția de transporturi a reprezentat 12 la sută din această sumă.

O altă sursă de venituri străine a fost reprezentată de remitențele reziliente ale migranților mexicani din SUA.

Transferurile din străinătate reprezintă acum 4 % din produsul intern brut al țării. Chiar și după ce au crescut la niveluri record anul trecut, în ianuarie, remitențele au fost cu 12,5% mai mari decât în aceeași lună a anului precedent, potrivit cifrelor Băncii Mexicului.

Banca centrală a Mexicului, care are un nou guvernator, Victoria Rodríguez Ceja, de anul trecut, s-a dovedit a fi, de asemenea, mai dură decât se așteptau mulți. Consiliul de administrație al băncii, format din cinci membri, a început să majoreze ratele dobânzilor în iunie 2021, cu nouă luni înaintea Rezervei Federale a SUA, și a crescut rata de referință la 14 ședințe consecutive, de la 4 la sută la 11 la sută.

Diferența față de rata țintă a fondurilor federale a crescut de la 3,75% la 6,25%, ceea ce a sporit atractivitatea peso-ului.

Piața pariază pe noi creșteri, deoarece inflația a început să crească din nou în decembrie, după ce a atins un maxim în septembrie și a scăzut în următoarele două luni.

Austeritatea fiscală a președintelui mexican Andrés Manuel López Obrador a contribuit, de asemenea, la susținerea peso-ului. Liderul populist, care zboară comercial și se mândrește cu faptul că este un om al poporului, a redus cheltuielile guvernamentale și a înregistrat deficite mici.

În timpul pandemiei, el a rezistat presiunilor intense pentru a implementa pachete mari de sprijin pentru întreprinderi și persoane fizice.

Poziția sa i-a câștigat favoarea investitorilor în valută în raport cu alți lideri din America Latină, precum Gustavo Petro în Columbia și noul președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva.

“Avem o mulțime de președinți noi … și nu este clar dacă vor fi responsabili din punct de vedere fiscal”, a declarat Casillas.

Veștile nu sunt toate pozitive. În ciuda încrederii investitorilor în peso și a nivelurilor sănătoase de investiții străine, creșterea economică a Mexicului a fost inferioară potențialului de zeci de ani, au declarat economiștii.

De la preluarea mandatului de către López Obrador în 2018, economia abia a crescut și a rămas în urma colegilor din regiune în ceea ce privește recuperarea după pandemie. În acest an, analiștii se așteaptă la o creștere de doar 1,2%, potrivit unui sondaj al băncii centrale.

Analistul Banco Base, Gabriela Siller, a declarat că nu este o coincidență faptul că peso-ul a revenit acum aproape de nivelurile înregistrate în 2018, chiar înainte ca López Obrador să câștige președinția. Temerile inițiale că acesta ar încerca să pună capăt autonomiei băncii centrale sau să rămână la putere dincolo de limita strictă de șase ani a mandatului s-au disipat, a spus ea.

Cu toate acestea, rămân probleme structurale, cum ar fi statul de drept fragil, cu puține așteptări de îmbunătățire pe termen mediu. Mișcările lui López Obrador de a slăbi organismele autonome și de a schimba regulile de pe piața energiei electrice au stârnit, de asemenea, îngrijorarea investitorilor.

Aceste provocări pe termen lung vor continua să frâneze investițiile, a declarat economistul JPMorgan, Gabriel Lozano, într-o notă recentă.

“Dacă ar fi existat o strategie pe termen lung pentru a stimula investițiile, credem că Mexicul ar fi putut fi pregătit să stimuleze mai devreme nearshoring-ul”, a spus el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online