Pîslaru: Pensiile speciale erodează sistemul de pensii, să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile

38

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a atras atenţia miercuri, 22 iunie, că pensiile speciale erodează sistemul public de pensii întrucât ele nu se bazează pe principiul contributivităţii şi a transmis, “cu tot respectul” pentru instituţia Parlamentului, să nu se “sară pârleazul” cu măsuri pentru care nu sunt resurse bugetare.

“Pensiile speciale erodează practic sistemul public de pensii. Sunt făcute pe un regim non-contributiv, ceea ce înseamnă că noi toţi ceilalţi cotizăm bani pentru ca aceste pensii să poată fi plătite. (…) Din păcate, în Parlament sunt pregătite încă două proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare în sistemul de pensii pentru militari şi celălalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Ceea ce încerc eu să transmit către spaţiul public şi în mod indirect către parlamentari este să ne asumăm împreună ca, într-un an electoral, să nu sărim pârleazul cu măsuri care nu sunt sustenabile”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Pîslaru a calificat drept “incredibil” faptul că pe final de mandat au fost readuse în discuţie subiecte legate de indemnizaţii şi alte drepturi sociale.

Mi se pare incredibil că, în al patrulea an de mandat, brusc, ne-am adus aminte de toate măsurile astea: de alocaţii, indemnizaţii, protecţie, drepturi sociale. Nu este posibil aşa ceva. Cu tot respectul instituţional pe care îl voi avea de fiecare dată faţă de instituţia Parlamentului, există nişte limite, pentru că aceste limite înseamnă de fapt că se va afecta practic nivelul şi standardele de viaţă ale cetăţenilor, în momentul în care bugetul crapă pentru că ai adoptat nişte lucruri fără să te gândeşti la resurse”, a adăugat ministrul.

El a cerut, în context, primarilor să iasă public şi să afirme că nu au nevoie de pensii speciale.

“Ceea ce s-a întâmplat recent — în ciuda discuţiilor de constituţionalitate, în ciuda faptului că nu este indicată o resursă bugetară, în ciuda faptului că se ameninţă stabilitatea bugetară — aş vrea să cred că primarii, atât cei care au fost în funcţie în trecut, cât şi cei care sunt în funcţie acum vor fi solidari cu acest concept de stabilitate şi mă aştept (…) din partea lor să iasă public (…) şi să afirme că nu au nevoie de un astfel de stimulent non-contributiv”, a mai spus Dragoş Pîslaru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online