Planurile de reducere a poluării apelor uzate în Anglia, afectate de creșterea costurilor

14

În Oxfordshire, stația de epurare a apelor uzate din Witney este în curs de extindere pentru a preveni vărsarea efluenților brute și a apelor pluviale în râul Tamisa și în afluenții săi. Există un singur impediment: costul proiectului aproape s-a dublat, de la 8,8 milioane de lire sterline la 17 milioane de lire sterline în ultimele 18 luni.

Confruntat cu furia publicului din cauza râurilor, lacurilor și mărilor poluate, autoritatea de reglementare Ofwat, care stabilește obiectivele de cheltuieli de infrastructură pentru monopolurile de apă din Anglia și Țara Galilor, a cerut companiilor să grăbească investițiile în infrastructura de canalizare.

Cererile pentru cheltuieli mai mari urmează ani de bumping pentru furnizorii de apă, care anul trecut au plătit 1,4 miliarde de lire sterline în dividende.

Dar acum presiunea asupra companiilor este în creștere: costurile de construcție, de muncă, de finanțare și de energie au crescut vertiginos, alimentând îngrijorările cu privire la rapiditatea cu care pot fi realizate investițiile și dacă creșterea planificată este suficientă pentru a asigura reduceri reale ale debitelor de canalizare.

Luna trecută, Ofwat a prezentat o propunere de a devansa 1,6 miliarde de lire sterline din cheltuielile planificate inițial pentru perioada 2025-2030 pentru următorii doi ani financiari. Mai mult de 1 miliard de lire sterline va avea ca scop reducerea numărului mediu anual de deversări medii anuale din cauza revărsărilor de furtună cu 10,000 pe an – o fracțiune din cele 301,091 înregistrate oficial în 2022.

Anglia

Dar companiile de apă sunt deja în urmă cu obiectivele de cheltuieli. Doar trei cincimi din cele 2,2 miliarde de lire sterline pe care companiile de apă ar fi putut să le investească în infrastructura de apă uzată până în 2025 au fost cheltuite până în prezent, a confirmat Ofwat. Acesta a adăugat că cei care au rămas în urmă sunt obligați să “elaboreze un plan de acțiune”.

“Pur și simplu nu văd cum putem aduce îmbunătățiri mai mari mai repede”, a declarat un director al unei companii de apă care a refuzat să fie numit. “Costurile materialelor au crescut, la fel ca și energia și forța de muncă, iar acest lucru va face aproape imposibilă orice accelerare mare a îmbunătățirilor. Și de unde vom face rost de muncitori?”

Prețurile materialelor de construcție din Marea Britanie în martie 2023 au fost cu 42% mai mari decât înainte de pandemia din ianuarie 2020, în timp ce salariile medii în construcții au fost cu 12,3% mai mari, potrivit statisticilor oficiale. De asemenea, numărul de lucrători în construcții a scăzut cu aproximativ 250.000 din 2019, ceea ce a dus la un deficit de competențe în întreaga industrie.

“Companiile de apă ar putea dori să accelereze rapid îmbunătățirile majore, dar acest lucru va fi probabil foarte dificil, având în vedere că construcția suferă deja de constrângeri severe de competențe și capacitate”, spune Noble Francis, director economic la Asociația Produselor de Construcții, un organism din industrie.

Christopher Gasson, proprietar al Global Water Intelligence, un furnizor de date, a declarat că prin devansarea cheltuielilor, care sunt plătite din facturile clienților, Ofwat a evitat problema crucială a modului în care să încurajeze companiile să investească mai mult pe termen lung.

“Pentru a crește cheltuielile, Ofwat ar trebui să aprobe o determinare provizorie care ar merge direct pe facturile clienților”, a adăugat Gasson. “Ar fi o moarte politică pentru a urmări acest lucru în acest moment”.

Există o mulțime de muncă de recuperare care trebuie făcută. Deși companiile indică adesea vremea imprevizibilă și schimbările climatice ca fiind cauza revărsărilor de ape uzate, un studiu realizat anul acesta de Imperial College London a constatat că, de departe, cea mai mare problemă a fost capacitatea insuficientă a stațiilor de tratare a apelor uzate, chiar și în absența unor precipitații extreme.

Cheltuielile totale ale celor mai mari 10 companii pentru infrastructura de tratare a apelor uzate au fost în medie de 3 miliarde de lire sterline pe an în anii 2000. De atunci, cifra a scăzut în termeni reali la 2,7 miliarde de lire sterline în anii 2020, până în prezent, conform datelor Ofwat, în ciuda faptului că populația pe care o deservesc a crescut cu 16% în ultimele două decenii.

Investițiile în infrastructura de apă par, de asemenea, să fie în urma Europei. Companiile de apă uzată din Anglia și Țara Galilor modernizează 0,2% din activele lor în fiecare an, o treime din rata medie europeană de 0,6%, potrivit unui raport publicat anul trecut de grupul de lobby din industrie Water UK.

 

David Lloyd Owen, director general la Envisager, o companie de consultanță în domeniul apei, a declarat că Marea Britanie este în urma ambițiilor UE.

Guvernul a decis că toate revărsările combinate de canalizare – conducte care eliberează apele uzate și apele pluviale pentru a reduce riscurile de inundații – trebuie să fie echipate cu “monitoare de durată a evenimentelor” până la sfârșitul anului.

Dar companiile nu sunt obligate să raporteze toate revărsările, cantitatea sau nivelul de poluare din apă. Agenția de Mediu a constatat, de asemenea, anul trecut, că multe dintre EDM-urile instalate până în prezent au fost întreținute în mod necorespunzător.

În timp ce directiva UE privind tratarea apelor uzate urbane impune urmărirea continuă a poluării din toate revărsările urbane de ape uzate combinate începând cu 2025, Marea Britanie este încă în curs de consultare cu privire la propunerile de a instala monitoare în aval sau în amonte pentru a măsura poluarea de la CSO, a declarat Lloyd Owen.

“Suntem încă în faza de consultare și vorbim despre aceste termene lungi, în timp ce națiunile europene s-au angajat deja să facă acest lucru”, a spus el.

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat că “se consultă pentru a oferi autorităților de reglementare mai multe puteri pentru a impune sancțiuni mult mai mari pentru poluatori fără a fi nevoie să meargă în instanță”.

Având în vedere că 67% din revărsările de apă provin din puțin peste un sfert din conductele combinate de revărsare a apelor pluviale, cheltuielile ar trebui să fie direcționate către cele mai problematice CSO și stații de tratare a apelor uzate, a declarat Lloyd Owen.

Construirea unor sisteme de drenaj urban sustenabile, creșterea absorbției în orașe prin, de exemplu, înlocuirea betonului cu plante erau, de asemenea, necesare, a adăugat el.

Presiunea publică începe să determine schimbări. Proprietarii Thames Water, care extind stația de epurare de la Witney, au injectat pentru prima dată de la privatizarea din 1989 500 de milioane de lire sterline în afacere, din care mai mult de jumătate vor fi cheltuite pentru îmbunătățirea stațiilor de epurare a apelor uzate. Alte 1 miliard de lire sterline în capitaluri proprii au fost promise pentru următorii doi ani, sub rezerva îndeplinirii unor condiții.

“Nu ne facem iluzii cu privire la amploarea provocării pe care o avem în fața noastră în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate a râurilor noastre”, a declarat Sarah Bentley, director executiv al Thames Water.

Înapoi în Oxfordshire, în apropiere de Witney, unde o mică creștere a domeniului de aplicare a adăugat, de asemenea, costuri, Ashley Smith, de la campania Windrush Against Sewage Pollution, a declarat că orice creștere a prețurilor a fost o “rană auto-provocată cauzată de companiile de apă”.

“Au profitat alegând să nu investească atunci când ar fi fost mai ieftin”, a spus el. “Noi spunem să-i facem pe proprietari și pe directori să suporte lovitura, nu pe plătitorii de facturi”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online