Ponta: Îmi este foarte teamă ca 2017 să nu fie ca 2010; actualul Guvern nu se ocupă de economie

70

Deputatul Victor Ponta a declarat, joi seara, 26 mai, în cadrul unei manifestări electorale a candidaţilor Partidului Social Democrat din municipiul Reghin, că îşi doreşte să câştige alegerile din iunie cât mai mulţi reprezentanţi ai PSD, la fel şi în cazul celor parlamentare, deoarece se teme ca anul 2017 să nu fie unul al crizei, ca 2010.

“Trebuie să lăsam la o parte supărarea şi trebuie să ne asumăm pericolul pentru a face ceea ce e bine pentru concetăţenii noştri. Pe 5 iunie îmi doresc să câştige cât mai mulţi dintre candidaţii noştri, îmi doresc ca în toamnă candidaţii la Parlament ai PSD, ai ALDE, UNPR să formeze din nou majoritatea, aşa cum au format-o prin votul din 2012 şi, de data aceasta, să se strice cât mai puţin în 2016 faţă de ceea ce am moştenit în 2012. Altfel îmi este foarte teamă, pentru că am învăţat în aceşti ani câteva lucruri, îmi este foarte teamă ca 2017 să nu fie din nou ca 2010. Țineţi minte, la alegeri preşedintele de atunci ne spunea că totul e foarte bine şi a venit 2010 cu tăieri, cu măsuri dureroase. Vreau să cred că această stricăciune din 2016 poate fi oprită la timp, înainte de a-i face pe oameni să sufere şi să ne spună din nou nouă: ‘Ce faceţi, veniţi? Că uite ce ne fac cei de acum'”, a declarat Ponta.

El a mai a spus că, în 2016, PSD poate să obţină la alegerile locale şi la parlamentare rezultatul din 2012, deoarece “oamenii au putut să compare în aceste 6 luni care este diferenţa între cei care construiesc şi cei care distrug”.

La finalul reuniunii, Victor Ponta a declarat presei că, dacă România nu va avea cât mai repede un “guvern legitim”, care să aibă sprijin popular, ţara s-ar putea confrunta cu o nouă criză economică.

“Categoric da (o criză în 2017, n.r.) dacă nu se întâmplă ceva şi rapid să vină un guvern, în primul rând un guvern legitim, care să aibă sprijin popular prin alegeri şi cu oameni pricepuţi — cei care sunt acum miniştri sunt nişte catastrofe din puncte de vedere profesional — şi care să aibă alte priorităţi. Cei de acum se ocupă de doar de modificarea prin ordonanţă a Codului penal, a Codului de procedură, de referendum, în loc să se ocupe de ce ne-am ocupat noi patru ani şi anume, de economie şi de parte socială (…) După creşterea salarială a domnului Iohannis eu nu am mai văzut o creştere salarială anul acesta, doar la domnul Iohannis, că dânsul are multe case de întreţinut. Dacă avea numai una, îi ajungea salariul mai mic”, a afirmat Ponta, întrebat cu privire la o posibilă criză economică în 2017.

El a subliniat că se teme de o nouă criză economică întrucât se uită pe cifre şi pe tendinţele economice, menţionând că a constatat că anul acesta nu au fost absorbite fonduri europene, nu s-au făcut investiţii, iar încasările bugetare au scăzut.

“Anul acesta fonduri europene absorbit — zero, anul trecut au fost 5 miliarde de euro, încasări bugetare mai mici am văzut deja pe primele 4 luni. Investiţii — şi se spunea că nu face investiţii Guvernul Ponta — şi anul acesta sunt la 40% din ce făceam noi, şi din faptul că toată ţara e blocată. Uitaţi-vă puţin, anul acesta recepţionăm 0 kilometri, nu de autostradă, de şosea. Nimeni nu semnează nicio hârtie, iar când se întâmplă câte un necaz, mi-am adus aminte de doamna ministru Pană, pe noi ne critica lumea când mergeam la inundaţii, pe cei de acum nu-i critică nimeni pentru că nu se duc nicăieri, nu-i interesează. E un an foarte rău din toate punctele de vedere, economic, social, bugetar şi va fi greu de recupera acest an pierdut”, a susţinut Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online