Porsche/Ferrari: marca de mașini sport nu poate depăși ciclul de piață

43

Volkswagen a adus calitatea la prețuri accesibile pe piața auto europeană.

Producătorul german și-a listat filiala Porsche anul trecut pentru a o ajuta să finanțeze un rezultat similar pentru vehiculele electrice VW. Rezultatele anuale complete ale companiei Tearaway de luni au dezvăluit profituri record pentru producătorul de mașini sport, în urma unei oferte publice de succes la sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, atractivitatea mai largă a Porsche ar putea să o împiedice să ajungă la nivelul de evaluare a liderului în materie de supermașini, Ferrari.

Până în prezent, cursa a mers bine.

Vânzările în 2022 au crescut cu mai mult de o zecime, ajungând la 37,6 miliarde de euro, cu marje operaționale de 18%, la limita superioară a previziunilor. Producătorul 911 a promis că profitabilitatea va crește la 20%. Prețul acțiunilor Porsche a urcat cu mai mult de o treime de la listarea la bursă în septembrie.

Acțiunile Ferrari se tranzacționează la un preț de aproape 40 de ori mai mare decât câștigurile viitoare, dublu față de cel al Porsche. Acest lucru reflectă poziția Ferrari pe piața bunurilor de lux, unde Ferrari urmează un model de ofertă restrânsă și prețuri exorbitante care depind de cererea inelastică din partea unei clientele bogate.

Reducerea Porsche este justificată.

În primul rând, Porsche are legături puternice cu compania mamă VW. Oliver Blume este directorul executiv al ambelor companii și un acord de cooperare industrială. Cele două companii împart unele platforme de asamblare. Ferrari preferă să meargă pe cont propriu, fără legături cu mașini mari.

Compania germană câștigă o primă de evaluare a multiplului de câștiguri abruptă față de colegii de pe piața de masă, în medie de aproximativ trei ori mai mare decât cea a celorlalți producători auto din Germania, inclusiv VW.

Este posibil ca Porsche să producă doar o fracțiune din vehiculele verilor săi mai mari, dar cele 310.000 de mașini pe care le-a produs anul trecut reprezintă totuși de 24 de ori mai mult decât a făcut Ferrari. O mică parte din aceste Porsche concurează în gama de prețuri de 200.000 de euro în care Ferrari prosperă.

Într-adevăr, Porsche concurează mai ales în segmentele premium împotriva celor de la Mercedes, BMW și Jaguar Land Rover. Acest lucru sugerează că evaluarea sa ar trebui să se apropie mai mult de acești rivali în timp.

Cererea robustă și seculară din partea colecționarilor ultra-bogați de Ferrari ar trebui să continue să susțină o evaluare mai ridicată a acestuia. O ciclicitate mai mare pentru vânzările Porsche în timp va face dificilă reducerea acestui decalaj.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online