Președintele BCE avertizează cu privire la pericolul unei inflații „tit-for-tat”.

54

Președintele Băncii Centrale Europene a avertizat cu privire la riscul unei „dinamice de tip „tit-for-tat” între companii și angajați, care crește marjele de profit și salariile, crescând presiunile asupra prețurilor, în timp ce ambele grupuri încearcă să evite o lovitură de la creșterea inflației.

Christine Lagarde a declarat miercuri că recentele creșteri ale BCE ale costurilor îndatorării „abia acum încep să aibă efect”, iar semnele că inflația persistă la niveluri ridicate au însemnat că trebuie „să aducă ratele la niveluri suficient de restrictive pentru a reduce cererea”.

Recentele tulburări bancare au semănat îndoieli cu privire la ceea ce se întâmplă cu inflația, ridicând temeri de o criză a creditului care ar afecta cererea și, în cele din urmă, prețurile. Dar Lagarde a enumerat și alte motive pentru care ar fi probabil mai greu pentru BCE să reducă presiunile asupra prețurilor fără a crește ratele peste nivelul lor actual de 3%.

„Inflația este încă ridicată, iar incertitudinea în ceea ce privește calea de urmat a crescut”, a declarat Lagarde pentru conferința BCE și a observatorilor săi de la Frankfurt. „Acest lucru face ca o strategie robustă să continue să fie esențială.”

„Până acum, nu vedem dovezi clare că inflația de bază este în scădere”, a spus ea. „De fapt, vedem două forțe care împing inflația subiacentă în direcții diferite.” Prețurile mai scăzute ale energiei împing inflația în scădere, dar cererea internă dinamică compensează acest lucru, deoarece companiile măresc marjele de profit și lucrătorii fac eforturi pentru salarii mai mari pe piețele de muncă înguste.

Euro a urcat după ce Lagarde a vorbit, urcând cu 0,3% până la un maxim de cinci săptămâni în raport cu dolarul de 1,080 dolari.

Krishna Guha, șeful politicii și strategiei băncii centrale la banca de investiții americană Evercore ISI, a declarat că comentariile lui Lagarde „indică puțin mai multă încredere” că tulburările bancare nu vor perturba planurile de creștere a ratelor dobânzilor.

Comentariile ei s-au sunat cu un avertisment din partea lui Joachim Nagel, șeful băncii centrale a Germaniei, care a declarat pentru Financial Times că cei care stabilesc ratele din zona euro trebuie să fie „încăpățânați” și să continue să majoreze ratele pentru a combate inflația.

Făcând ecou, ​​Consiliul economic al Germaniei a avertizat miercuri că instabilitatea pieței financiare ar putea submina eforturile băncilor centrale de a lupta împotriva inflației, deoarece a prezis o creștere a prețurilor de 6,6% pentru Germania în 2023.

„Gradul ridicat de incertitudine de pe piețele financiare pe care l-am observat în ultimele săptămâni îngreunează băncile centrale să lupte împotriva inflației”, a declarat Ulrike Malmendier, unul dintre membrii consiliului, care consiliază guvernul german pe probleme economice. politică.

Lagarde a cerut o „împărțire echitabilă a sarcinii” între lucrători și companii pentru a distribui pierderile cauzate de inflația mai mare, despre care a spus că va reduce salariile și presiunile prețurilor. Dar dacă ambele grupuri „încercă să-și minimizeze în mod unilateral pierderile”, ar putea crește marjele de profit, creșterea salariilor și prețurile, toate odată.

„Riscul unei astfel de dinamici „tit-for-tat” este, de asemenea, sporit de perspectiva ca strângerea pieței muncii să persistă”, a spus ea.

Președintele BCE a spus că principala sa putere de a reduce inflația prin creșterea ratelor dobânzilor ar putea fi diluată de o serie de factori. Acestea includ reticența băncilor de a transfera rate mai mari către economisiți, acumularea de 900 de miliarde EUR de economii în exces de când pandemia a lovit în urmă cu trei ani, un sprijin fiscal suplimentar de 250 de miliarde EUR din partea guvernelor anul trecut și din nou în acest an și un nivelul creditelor ipotecare cu rată variabilă.

BCE va „monitoriza cu atenție” dacă băncile încep să aplice o „pănă de intermediere” mai mare costului creditului pentru a cere compensații mai mari pentru riscuri crescute, a spus ea. Dacă se întâmplă acest lucru, „trecerea” de la rate mai mari la cerere și prețuri mai scăzute ar „deveni mai puternice”.

Lagarde a reiterat că există „mai mult teren de acoperit” pentru BCE în creșterea ratelor dobânzilor dacă își menține previziunile care arată că inflația va rămâne mai mare decât ținta de 2% pentru următorii trei ani.

Dar ea a adăugat că tensiunile bancare „au adăugat noi riscuri negative și au făcut ca evaluarea riscurilor să fie mai neclară”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online