Președintele elvețian pune mâna pe arme pentru Ucraina

67

Președintele Elveției a exclus reexportul de arme de fabricație elvețiană în Ucraina, în încercarea de a trage o linie în cadrul unei dezbateri interne tot mai tensionate asupra neutralității de lungă durată a țării.

„Armele elvețiene nu trebuie folosite în războaie”, a declarat duminică președintele Alain Berset – care este și ministrul de interne al țării – într-un interviu, acuzând oponenții că s-au implicat în „furnizie de război” și cerând o soluție diplomatică rapidă la invazia Rusiei. vecinul său.

Declarația lui Berset îi va deruta pe cei care au sperat la începutul unei schimbări în poziția Elveției.

Diplomații din Germania, Franța și Țările de Jos au făcut lobby intens în ultimele luni pentru a permite ca stocurile de arme fabricate elvețian pe care le dețin în armele propriilor țări să fie trimise mai departe pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei.

Conform legilor actuale, armele fabricate de producătorii elvețieni pot fi revândute sau redorate doar cu permisiunea guvernului elvețian și nu pot fi trimise în zonele de război active.

Pe măsură ce presiunea asupra Bernei a crescut – în special asupra stocurilor vitale de obuze antiaeriene folosite de tunurile antiaeriene Gepard – unii politicieni elvețieni au cerut o schimbare în poziția țării lor.

Două inițiative și-au parcurs drumul prin procesul parlamentar complex al Elveției – una pentru a modifica legea extrem de restrictivă a țării privind materialele de război, permițând reexportul de arme în situații cu aprobarea ONU, și alta pentru a crea o „Lex Ukraine” specială pentru una urgentă- transferul de material la Kiev.

Între timp, un sondaj publicat la începutul lunii a constatat că 55% dintre cetățenii elvețieni au susținut reexportul de arme pentru a ajuta Ucraina să se apere.

Dar președintele a respins apelurile pentru o schimbare a poziției țării sale. „A susține că autoapărarea Europei depinde de reexportul de arme din Elveția și a cere să ne respectăm legea existentă nu mi se pare potrivit”, a declarat Berset ziarului NZZ duminică. El a urmărit comentariile critice recente ale ambasadorului Franței la Berna cu privire la poziția țării cu privire la exporturile de arme, care a spus că, dacă țara alpină va continua să blocheze reexportul de arme și muniții către Ucraina, aceasta ar reprezenta „o problemă pentru Europa. ”.

„Tocmai pentru că suntem neutri și nu permitem transferul de arme în zonele de război, putem face multe pentru acest continent”, a spus el. „Pacifismul are o reputație proastă în acest moment, dar războiul nu face parte din ADN-ul elvețian”.

El a acuzat, de asemenea, politicienii germani că țintesc Elveția pentru a distrage atenția de la propriul lor istoric politic slab privind furnizarea de ajutoare letale Ucrainei.

Berset, un social-democrat, este unul dintre cei șapte consilieri federali ai Elveției care constituie brațul executiv al guvernului. Președinția se rotește anual între ele.

Nu toți colegii lui sunt de acord cu el.

Ministrul Apărării, Viola Amherd, de la partidul Centru, le-a spus ofițerilor armatei elvețiene într-un discurs din acest weekend că Elveția nu își mai permite să „stea pe margine” din punct de vedere militar.

Totuși, fermitatea lui Berset, și acum declarată public opoziție față de orice livrare de arme, face o schimbare a status quo-ului foarte puțin probabilă. Consiliul federal guvernează prin consens strict, iar parlamentul este încă la câteva luni până să fie de acord cu orice modificare a legii. Chiar dacă se va întâmpla, ar trebui convocat un referendum național pe această temă, un proces care ar putea dura până la un an pentru a fi organizat.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online