Președintele german: Locul României este în spațiul Schengen, sprijinul nostru va continua

28

 

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a început miercuri, 24 mai, o vizită de stat în România și a avut deja convorbiri oficiale cu omologul său român la Palatul Cotroceni din București. În timpul întâlnirii, Steinmeier a reiterat sprijinul Germaniei pentru candidatura României la Schengen.

Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier au discutat despre dezvoltarea și aprofundarea cooperării româno-germane în mai multe domenii – politic, de securitate și economic. De asemenea, au transmis un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii brutale a Federației Ruse.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre sprijinul și asistența fermă a celor două țări pentru Republica Moldova, precum și despre situația de securitate și întărirea capacităților defensive pe flancul estic al NATO, în pregătirea Summit-ului de la Vilnius.

“Germania a fost principalul partener comercial al României timp de mulți ani. Anul trecut, comerțul bilateral a ajuns la peste 40 de miliarde de euro. Cu peste 25.000 de companii cu investiții germane și o contribuție de capital de peste 5,5 miliarde de euro, Germania este al doilea cel mai mare investitor în economia românească. Salut faptul că președintele Steinmeier este însoțit în România de o delegație de oameni de afaceri. Doresc să reafirm interesul nostru comun pentru intensificarea relațiilor excelente dintre țările noastre, atât pe plan bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene și al NATO. Doar împreună putem consolida unitatea europeană în aceste vremuri tulburi, marcate de agresiunea Rusiei în Ucraina, de schimbările geopolitice și de multiplele crize din ultimii ani”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele Iohannis a apreciat sprijinul ferm al Germaniei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, șeful statului și-a exprimat speranța că aderarea României la spațiul de liberă circulație va fi finalizată.

Președintele Germaniei a subliniat, la rândul său, că locul României este în Schengen.

“Anul trecut, v-ați ocupat de un număr foarte mare de refugiați ucraineni. Am cel mai mare respect pentru angajamentul României de a găzdui refugiați. România este, de asemenea, crucială în ceea ce privește exportul de cereale din Ucraina. Vă sunt recunoscător și aș dori să îmi exprim respectul. (…) Am crezut de mult timp că locul României este în Spațiul Schengen, iar sprijinul nostru va continua”, a spus președintele german.

Frank-Walter Steinmeier efectuează de miercuri până vineri o vizită de stat în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Vizita se întinde pe mai multe zile și nu se limitează la discuții politice și diplomatice, președintele german fiind însoțit de oameni de afaceri.

Frank-Walter Steinmeier are întâlniri la București cu președintele și premierul, iar în zilele următoare va vizita Sibiu și Timișoara.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online