Președintele României vizitează orașul Masdar din Emiratele Arabe Unite

68

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat duminică, 19 martie, Masdar City, în cadrul călătoriei sale în curs de desfășurare în Emiratele Arabe Unite (EAU). Situat în apropiere de Abu Dhabi, orașul se concentrează pe asigurarea unei sustenabilități ridicate ca proiect de dezvoltare urbană.

Trei miniștri români s-au alăturat, de asemenea, președintelui Iohannis în vizita sa la Masdar City, și anume ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, și ministrul Educației, Ligia Deca.

Vizita a avut loc în contextul “semnării unor memorandumuri de înțelegere între România și Emiratele Arabe Unite în domeniile energiei, educației și, respectiv, tranziției verzi și digitale”, precizează Administrația Prezidențială Română în comunicatul de presă.

Turul delegației române s-a axat pe campusul în aer liber și zona de laboratoare din Masdar City, un teren de testare pentru transport durabil și arhitectură urbană. Le-au fost prezentate soluții pentru transport și arhitectură urbană sustenabilă, răcire și ventilație urbană, generare de energie în clădiri, precum și utilizarea optimă a luminii naturale în unitățile de cercetare și educație.

“Având în vedere urbanizarea în creștere din România, similar altor țări europene, decarbonizarea efectivă a orașelor joacă un rol important în limitarea efectelor schimbărilor climatice”, a declarat Președinția României.

“Tehnologiile și soluțiile testate în Masdar City pot inspira proiecte în alte orașe, inclusiv în orașele din România, care sunt din ce în ce mai interesate de sustenabilitate. Cercetătorii români afiliați la institutele de cercetare din Masdar City contribuie, de asemenea, la dezvoltarea acestor soluții”, a adăugat Președinția.

Pe lângă cooperarea la nivel guvernamental sau în ceea ce privește cercetarea și inovarea, președintele Iohannis a subliniat și interesul pentru dezvoltarea de proiecte comune între companiile românești și cele din Emiratele Arabe Unite, inclusiv cele implicate în conceptul Masdar City. Aceste proiecte au ca scop accelerarea utilizării și transportului de energie cu emisii reduse de carbon în România.

Potrivit aceleiași surse, România și EAU vor continua să facă demersuri pentru a se sprijini reciproc în tranziția ecologică și digitală pe mai multe planuri, inclusiv prin învățarea din experiența acumulată în dezvoltarea de proiecte și concepte, precum Masdar City.

Klaus Iohannis s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele EAU, Alteța Sa Mohamed bin Zayed Al Nahyan, luni, 20 martie.

“România și Emiratele Arabe Unite sunt parteneri angajați să aprofundeze & diversifice în continuare legăturile bilaterale. Prioritățile noastre comune: energie & tranziție verde, securitate alimentară, schimbări climatice, infrastructură, educație & urgențe civile”, a declarat liderul român într-o postare pe Twitter.

Onorat să mă întâlnesc cu Alteța Sa Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite. 🇷🇴&🇦🇪 sunt parteneri angajați în aprofundarea&diversificarea în continuare a legăturilor bilaterale. Prioritățile noastre comune: energie & tranziția ecologică, securitate alimentară, schimbări climatice, infrastructură, educație & urgențe civile.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online