Prețurile ouălor și ale altor produse en-gros scad, arată IPP

34

Prețurile cu ridicata din SUA au scăzut cu 0,1% în februarie – al doilea declin în trei luni – și au sugerat o oarecare relaxare a inflației încăpățânat ridicate.

Economiștii chestionați de The Wall Street Journal au prognozat o creștere de 0.3% a indicelui prețurilor de producție. Costurile cu ridicata anunță adesea tendințele viitoare ale inflației.

În ianuarie, prețurile la producător au fost, de asemenea, revizuite în scădere pentru a arăta o creștere mult mai mică de 0,3% în loc de 0,7%, așa cum s-a raportat inițial. Raportul inițial a sporit percepția că inflația nu va încetini rapid.

O măsură separată a prețurilor cu ridicata care elimină costurile volatile ale alimentelor și energiei a crescut ușor cu 0,2% luna trecută, a declarat miercuri guvernul. Aceasta a fost, de asemenea, sub prognoza Wall Street.

Detalii cheie: Costul cu ridicata al bunurilor a scăzut luna trecută, condus de a treia scădere consecutivă a prețurilor la alimente. Acest lucru este probabil să conducă la o oarecare ușurare pentru consumatori la magazinul alimentar în lunile următoare.

În special, prețurile cu ridicata ale ouălor s-au scufundat cu 41%. Costul ouălor a crescut vertiginos din toamnă, dublându-și prețul în unele părți ale țării.

Cu toate acestea, alimentele sunt în continuare mult mai scumpe decât erau acum câțiva ani.

Costul serviciilor a scăzut, de asemenea, pentru a doua lună la rând. Inflația serviciilor a crescut brusc în ultimul an și este mai greu de inversat, ceea ce o face o preocupare deosebit de mare pentru Rezerva Federală.

Inflația mai departe a oferit, de asemenea, dovezi de diminuare a inflației.

Costul cu ridicata al bunurilor parțial finite a scăzut pentru a șaptea oară în opt luni, cu 0,4% în februarie.

Costul mai volatil al materiilor prime a scăzut cu 3,8%, a cincea scădere în șase luni.

Raportul PPI surprinde ceea ce plătesc companiile pentru bunuri precum combustibilul, metalele, ambalajele și așa mai departe. Aceste costuri sunt adesea transferate clienților la nivelul comerțului cu amănuntul și oferă o idee despre creșterea sau scăderea inflației.

Imaginea de ansamblu: Rata inflației a încetinit de la un vârf de 40 de ani atins vara trecută, iar cel mai recent PPI este încurajator.

Cu toate acestea, prețurile cresc încă prea repede pentru a liniști Fed, fără a mai ține cont de miile de întreprinderi și milioanele de gospodării care se luptă cu o inflație ridicată.

Totuși, sarcina Fed de a ține în frâu inflația a devenit mai complicată în urma prăbușirii Silicon Valley Bank. Ratele mai mari ale dobânzilor orchestrate de Fed au contribuit la declanșarea unei curse asupra băncii care a dus la falimentul acesteia, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la soliditatea sistemului financiar american.

Fed ar putea să fi redus planurile de creștere a ratelor viitoare, spun economiștii, deși este prea devreme pentru a spune cât de mult. PPI-ul moale ar putea, de asemenea, să dea Fed-ului o marjă de manevră pentru a merge ușor dacă este necesar.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online