Prim-ministrul grec este sub presiune din ce în ce mai mare pentru gestionarea accidentului de tren

110

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis este supus unei presiuni publice crescute cu privire la gestionarea celui mai mortal accident de tren din țară înainte de alegerile generale din primăvara acestui an.

În weekend, au avut loc proteste uriașe în toată Grecia, forțându-l pe Mitsotakis să depună scuze publice familiilor victimelor duminică. În ea, el a spus că „în Grecia anului 2023, nu este posibil ca două trenuri să circule pe părți opuse ale aceleiași linii fără ca nimeni să observe”.

Declarația sa vine într-un moment delicat pentru Mitsotakis, în timp ce se pregătește să anunțe data următoarelor alegeri, care urmează să aibă loc în lunile următoare. Poziția premierului față de alegătorii centriști a fost deja afectată de un scandal de interceptări telefonice care vizează politicienii din opoziție și criticile internaționale cu privire la gestionarea migranților ilegali care trec din Turcia. Alegătorii centriști sunt văzuți ca fiind cruciali pentru realegerea sa.

„Accidentul de tren poate afecta imaginea lui Mitsotakis ca o pereche de mâini sigure”, a spus Dimitris Papadimitriou, profesor de științe politice la Universitatea din Manchester din Marea Britanie. „De fiecare dată când credibilitatea unui prim-ministru este pusă sub semnul întrebării, partidele de extremă dreaptă beneficiază”, a adăugat el.

Partidul de centru-dreapta Noua Democrație a lui Mitsotakis a obținut 32,1% din voturi, cu șapte puncte înaintea partidului de stânga radical Syriza înainte de prăbușire, cu cele trei partide de extremă dreapta cu 7,4%, potrivit celor mai recente sondaje. Nu au mai fost efectuate sondaje de la accident.

Un tren de marfă s-a ciocnit cu un serviciu de pasageri de pe linia feroviară principală a țării, de la Atena la Salonic, în timp ce trenurile circulau pe aceeași linie în direcții opuse în centrul Greciei pe 28 februarie, ucigând cel puțin 57 de persoane și rănind 85. Mulți dintre aceștia în trenul de călători se aflau studenți care se întorceau după un weekend lung de vacanță.

Șeful stației în vârstă de 59 de ani aflat de serviciu la momentul accidentului a fost acuzat de omucidere din neglijență și a fost închis duminică seara. El așteaptă procesul.

Mai multe proteste sunt așteptate săptămâna aceasta, după ciocnirile violente din weekend în cadrul demonstrațiilor care au fost conduse în mare parte de grupuri studențești. Lucrătorii feroviari au făcut grevă de la accident.

Premierul s-a angajat să înființeze un comitet de experți independenți care să investigheze cauza accidentului și, luni, a cerut unui procuror superior care conduce ancheta de dezastru să acorde prioritate găsirii responsabililor. Mitsotakis a cerut, de asemenea, ajutor Comisiei Europene și altor capitale, experții UE fiind așteptați să sosească la Atena în această săptămână.

În scuzele sale, Mitsotakis a subliniat că „nu putem, nu vom și nu trebuie să ne ascundem în spatele erorii umane”, reiterând din primele sale declarații că dezastrul s-a datorat „în primul rând unei erori umane tragice”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online