Procesul contopirii pedepselor în cazul Năstase, amânat cu o lună

28

Tribunalul Bucureşti a amânat luni pentru data de 3 martie judecarea cererii prin care fostul premier Adrian Năstase solicită contopirea pedepselor pe care le-a primit în dosarele “Trofeul calităţii” şi “Zambaccian”.

Motivul amânării l-a constituit faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a motivat încă decizia prin care l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian.

Adrian Năstase a fost prezent în sala de judecată, la fel şi fiul acestuia Andrei.

Tribunalul Bucureşti ar fi trebuit să judece luni primul termen al procesului în care fostul premier Adrian Năstase, prin avocaţii săi, solicită contopirea pedepselor primite în dosarele “Trofeul calităţii” şi “Zambaccian”.

Cererea lui Năstase a fost depusă marţi, 21 ianuarie. Pe lângă contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar putea primi un spor de pedeapsă dacă judecătorul va considera necesar, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui George Becali.

Adrian Năstase este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce, pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul “Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calităţii”, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Prin contopirea celor două pedepse şi dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiţionată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

În dosarul “Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002 – 2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

În dosarul “Trofeul calităţii”, Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online