Producătorul australian de litiu Allkem încheie un acord de fuziune cu rivalul american Livent

20

Allkem, unul dintre cei mai mari producători de litiu din Australia, susținut de cel mai mare grup auto din lume, Toyota, a încheiat un acord de fuziune cu rivalul american Livent, în cel mai recent semn de consolidare în acest sector în plină expansiune.

Fuziunea pe bază de acțiuni va evalua afacerea combinată la 10,6 miliarde de dolari, acționarii Allkem cu sediul în Brisbane deținând 56% din entitatea rezultată în urma fuziunii.

Tranzacția, care creează o companie care se preconizează că va fi al treilea mare producător din industrie până în 2027, vine în contextul în care SUA și Australia își intensifică eforturile de a reduce dependența de aprovizionarea cu minerale critice din China.

Cele două companii combinate ar deveni a patra cea mai mare companie din industrie și ar produce 7% din litiul din lume, potrivit Fastmarkets.

Litiul este o componentă cheie în bateriile pentru vehiculele electrice și va fi esențial pe măsură ce industria auto va trece de la motoarele cu combustie la vehiculele electrice în următoarele două decenii.

Aprovizionarea cu litiu este una dintre incertitudinile pentru industria auto din cauza penuriei cronice preconizate a materialului alb-argintiu din cauza trecerii rapide preconizate la baterii.

Peter Coleman, președintele Allkem, al cărui cel mai mare acționar este Toyota Tsusho, brațul comercial al constructorului auto japonez, a declarat pentru Financial Times că combinarea companiilor a fost o “potrivire naturală”, deoarece a accelerat strategiile lor de extindere a bazei de resurse și a capacității de procesare.

Fuziunea este cel mai clar semn de până acum că cele mai mari grupuri din industrie urmăresc să își mărească scara după ce o perioadă de prețuri foarte mari la litiu a umplut buzunarele celor mai mari producători din lume.

Albemarle, cel mai mare producător mondial, a abordat în ultimele luni producătorul australian Liontown Resources – unul dintre cele mai promițătoare start-up-uri de litiu din Australia – dar a fost respins.

Combinația va crea o companie axată pe resursele de litiu din Argentina, Australia și Canada, precum și pe procesarea în țări precum China, SUA și Japonia.

Aceasta va reuni mina emblematică Olaroz din Argentina și proiectul de rocă dură Mt Cattlin din Australia de Vest al Allkem cu resursele de litiu ale Livent, de asemenea situate în țara latino-americană, care au generat împreună venituri de 1,9 miliarde de dolari anul trecut. Cele două companii au, de asemenea, active în curs de dezvoltare în Canada.

“Acum este momentul potrivit pentru a face acest lucru”, a declarat Coleman, menționând că recenta scădere a prețului litiului a creat un “spațiu de aterizare” pentru ca cele două întreprinderi să își potrivească valorile respective și să ajungă la un acord.

Consolidarea sectorului de litiu vine în condițiile în care prețurile metalului pentru baterii s-au prăbușit cu mai mult de jumătate de la înălțimi de 80.000 de dolari pe tonă la sfârșitul anului trecut la mai puțin de 30.000 de dolari din cauza cererii slabe din sectorul EV din China, potrivit Benchmark Mineral Intelligence.

Se așteaptă ca tranzacția să economisească 200 de milioane de dolari din cheltuielile de capital și să deblocheze economii anuale de costuri de 125 de milioane de dolari.

Cele două companii urmează să aibă o capacitate de producție de 250.000 de tone de carbonat de litiu echivalent până în 2027, ceea ce le-ar face al treilea jucător din industrie, după Albemarle din SUA și SQM din Chile, estimează cele două companii.

Acordul de fuziune vine în contextul în care crește impulsul pentru tranzacții în sectorul minier, după ce Newmont din Australia a făcut o ofertă de 19,5 miliarde de dolari pentru Newcrest, iar Glencore se luptă cu un consorțiu canadian pentru a prelua Teck Resources din Canada.

Rio Tinto vrea să crească în litiu, dar a avertizat împotriva riscului de a plăti prea mult pentru preluări.

Reg Spencer, analist la Canaccord Genuity, a declarat că “momentul este sugestiv pentru o mișcare defensivă”, având în vedere că Allkem urma să tripleze producția până în 2025 și încă nu a avut acest lucru pe deplin evaluat în acțiunile sale.

Coleman a declarat că discuțiile cu Livent au început “cu ceva timp în urmă” și că fuziunea nu a fost determinată de o mișcare defensivă împotriva unui grup mai mare care se pregătește să atace.

Guvernul australian a identificat litiul ca fiind unul dintre elementele cheie în strategia sa privind mineralele critice, care include o încercare de a urca în lanțul valoric prin stabilirea unor operațiuni de rafinare în țară.

Compania comună va avea sediul în America de Nord, iar directorul general al Livent, Paul Graves, va prelua funcția de conducere, în timp ce Coleman își păstrează poziția de președinte. Aceasta se va lista atât la Bursa de Valori din New York, cât și la ASX din Australia.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online