Profiturile Vitol se ridică la un record de 15 miliarde de dolari pe fondul crizei energetice

32

Vitol, cel mai mare comerciant independent de mărfuri din lume, a devenit unul dintre cei mai mari câștigători ai crizei energetice, raportând profituri record cu mult peste rivalii săi.

Grupul privat, ai cărui directori de top se află în mare parte la Londra, a realizat profit net de aproape 15 miliarde de dolari în 2022, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Profiturile superioare s-au egalat cu câștigurile combinate ale casei de tranzacționare din ultimii șase ani și au fost mai mari decât unii dintre cei mai mari producători de petrol din lume, inclusiv Eni din Italia, ilustrând modul în care comercianții au beneficiat de volatilitatea extremă a piețelor de energie declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Anul de succes va însemna o plată extraordinară pentru acționarii Vitol – aproximativ 450 de parteneri seniori repartizați în centrele comerciale din Londra, Geneva, Singapore și Houston.

Casele de mărfuri rivale ale lui Vitol, inclusiv Trafigura, Glencore și Mercuria, au raportat, de asemenea, rezultate record, deoarece industria a profitat de creșterea sălbatică a prețurilor și de dislocări declanșate de război. Dar amploarea retururilor lui Vitol i-a depășit cu mult pe concurenții săi.

Creșterea profiturilor Vitol a fost susținută de câștigurile extraordinare de pe piețele de energie, producția de energie, rafinarea și comercializarea gazelor naturale lichefiate. Cifra de afaceri a companiei aproape s-a dublat anul trecut la 505 miliarde de dolari, a spus săptămâna trecută.

În Marea Britanie, Vitol deține și operează cinci centrale electrice prin filiala sa parțială VPI, ceea ce o face un generator de energie mai mare decât Centrica. VPI are, de asemenea, alte trei unități de energie în construcție în regiune – două în Marea Britanie și una în Irlanda.

Profiturile realizate de companiile energetice au atras furia politicienilor din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, care și-a majorat taxa pe profitul energetic în acest an. În timp ce casele de tranzacționare cu mărfuri au scăpat de un tratament similar, mulți analiști cred că acestea ar putea fi următoarele.

Vitol este o companie înregistrată în Olanda, cu birouri mari în Geneva, Londra, Houston și Singapore.

Grupul este cel mai mare comerciant independent de petrol din lume, deși a tranzacționat puțin mai puțin țiței anul trecut decât în ​​2021, după ce a redus volumele de petrol rusesc pe care le manipula. Vitol a încetat să tranzacționeze țiței rusești în iunie.

Directorul executiv Russell Hardy a declarat la FT Commodities Global Summit săptămâna trecută că o mare parte din profituri au fost reinvestite în proiecte de investiții pentru a consolida furnizarea de energie, cum ar fi îmbunătățirea eficienței centralelor sale electrice.

Anul următor va fi „foarte diferit” de anul trecut, în ceea ce privește profitabilitatea și marjele, a spus Hardy, adăugând că „este o piață mult mai conservatoare în viitor, așa că strategia și abordarea noastră trebuie să reflecte acest lucru”.

Directorul financiar Jeff Dellapina a declarat la summit că 2022 a fost un „maxim ciclic” în ceea ce privește profitul.

„Anul trecut, performanța a fost puternică”, a spus el. „Majoritatea lucrurilor au funcționat bine în ceea ce privește investițiile noastre integrate în rafinare, producție, generare de energie, așa că acesta a fost un an destul de pozitiv.”

În trecut, Vitol a returnat de obicei majoritatea profiturilor acționarilor săi prin răscumpărări de-a lungul timpului, deși nu există nicio formulă pentru a face acest lucru.

Operațiunile de comercializare a GNL ale Vitol au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a veniturilor, deoarece compania a livrat GNL în Europa pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc pierdut. Valoarea mărfurilor cu GNL a crescut anul trecut, iar transporturile totale de GNL ale Vitol au crescut ușor la 17,6 milioane de tone echivalent petrol.

Vitol a refuzat să comenteze.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online