Program transfrontalier de peste 88 milioane de euro pentru protejarea mediului la graniţa dintre România şi Serbia

39

Peste două milioane de persoane care locuiesc în regiunile de frontieră dintre România și Serbia vor beneficia de efectele implementării unui nou program transfrontalier în valoare de peste 88 milioane de euro, destinat protejării mediului, pentru care Comisia Europeană /CE/ și-a dat, vineri, acordul, a anunțat reprezentanța din România a forului european.

Noul program transfrontalier Interreg — IPA vizează protejarea mediului în regiunile de frontieră dintre România și Serbia și se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente și ecologice. În plus, acesta va oferi cetățenilor oportunități de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea asistenței medicale și un acces sporit la învățământul terțiar.

“Peste două milioane de persoane care locuiesc în regiune vor beneficia de aceste proiecte, care vor contribui la atingerea obiectivelor strategiei europene pentru regiunea Dunării. Programele noastre transfrontaliere prevăd măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții în regiunile de frontieră ale Uniunii Europene și în vecinătatea acestora. Aceste programe constituie o ocazie pentru regiuni de a găsi soluții comune la provocări comune’, a afirmat comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

Programul Interreg — IPA de cooperare transfrontalieră România — Serbia acoperă trei regiuni de frontieră în România și șase regiuni în Serbia, iar valoarea acestuia se ridică la 88,12 milioane euro, cu o contribuție de aproape 74,9 milioane de euro din instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA).

Zona vizată de program se află în centrul macro-regiunii europene a Dunării, iar unele dintre efectele preconizate includ: accesul sporit la piața muncii, asistență medicală și servicii sociale îmbunătățite, instituirea de rețele transfrontaliere de centre de învățământ superior, consolidarea capacităților instituțiilor locale în vederea protejării resurselor naturale, o mai bună pregătire pentru situații de urgență (de exemplu, legate de minerit și activități industriale, poluarea aerului sau inundații), integrarea infrastructurilor și serviciilor de transport local în principalele coridoare de transport europene, în special a căilor navigabile conectate la coridorul Dunării, precum și servicii îmbunătățite de trecere a frontierei pentru navetiști.

Potrivit CE, cele nouă regiuni implicate în programul Interreg — IPA de cooperare transfrontalieră sunt: în România regiunile (NUTS III) Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, iar în Serbia districtele Severnobanatski, Srednjebanatski, Ju?nobanatski, Branicevski, Borski și Podunavski.

Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România.

Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) oferă asistență tehnică și financiară pentru a sprijini procesele de reformă în țările în curs de aderare. Fondurile IPA dezvoltă capacitățile țărilor respective.

Pentru perioada 2014 — 2020, Interreg — IPA dispune de un buget de aproximativ 4,84 miliarde euro ce vor fi investite în 12 programe de cooperare transfrontalieră între regiuni și parteneri teritoriali, sociali și economici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online