Proiect de aproape 278.000 de franci elveţieni pentru transformarea oraşelor din România în regiuni verzi

53

Aproximativ 20 de autorităţi locale din România vor beneficia, în următorii doi ani, de asistenţă şi expertiză elveţiană în procesul de a deveni oraşe verzi, prin gestionarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), în vederea reducerii impactului negativ asupra climei, prin intermediul unui proiect în valoare de aproape 278.000 de franci elveţieni, potrivit datelor Terra Mileniul III, organizaţia care implementează acest program.

Perioada de implementare a proiectului intitulat ‘Oraşe Verzi — Regiuni Verzi’ este aprilie 2015 — aprilie 2017 şi se va derula în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală R20 — Regiuni pentru Acţiuni Climatice din Elveţia şi Asociaţia Municipiilor din România.

Municipalităţile participante în cadrul proiectului vor fi ajutate, astfel, să dezvolte şi să implementeze măsuri realiste de reducere a emisiilor de GES.

‘În prima fază, un grup de 20 de municipalităţi vor beneficia de know-how-ul experţilor români şi elveţieni prin intermediul unei varietăţi de seminarii, sesiuni de training, activităţi practice, o vizită de studiu în Elveţia şi o conferinţă internaţională. Apoi acestea vor acţiona ca multiplicatori de informaţie pentru comunităţile din jurul lor. Astfel, oraşele care vor fi selecţionate în cadrul proiectului vor deveni nucleul unor regiuni verzi. Materialele rezultate în urma acestor activităţi vor fi diseminate celor 109 membri ai Asociaţiei Municipiilor din România, 103 municipii şi şase sectoare ale municipiului Bucureşti. Pe lângă informaţiile acumulate, un grup de 5 municipalităţi vor primi asistenţă în elaborarea de inventare de emisii de gaze cu efect de seră şi a unor planuri de acţiune pentru trecerea la o economie verde’, se arată într-un comunicat de presă al Terra Mileniul III.

Conform sursei citate, obiectivele asumate ale proiectului vizează, printre altele: creşterea nivelului de informaţii al autorităţilor locale române în legătură cu economia verde şi al expertizei privind dezvoltarea urbană cu emisii scăzute; creşterea capacităţii autorităţilor locale de a elabora şi implementa politici publice responsabile din punct de vedere al climei; îmbunătăţirea nivelului de cooperare dintre municipii şi regiuni verzi din România şi Elveţia.

Grupul-ţintă este alcătuit din factori de decizie locali, funcţionari publici şi angajaţi în cadrul companiilor pentru servicii publice care aparţin de administraţia locală.

Proiectul ‘Oraşe Verzi — Regiuni Verzi’ (Green Cities — Green Regions) se va desfăşura la nivel naţional pe o perioada de 24 de luni şi este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Din valoarea totală a proiectului, de 277.565 franci elveţieni, 28.116 de franci elveţieni reprezintă contribuţia proprie a partenerilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online