Proiectul de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, pe agenda Senatului SUA

30

 

Liderul majorității din Senatul SUA, Richard Durbin, și senatorul american Jeanne Shaheen, președinte al Subcomitetului pentru Europa și Cooperare Regională de Securitate din Senat pentru Relații Externe, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, a anunțat Ambasada României în SUA. Inițiativa legislativă vine în urma unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o în România luna trecută.

“Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waiver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite în acest dosar. De asemenea, actul normativ subliniază de fapt necesitatea accelerării eforturilor ambelor guverne, SUA și România, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener strategic și aliat în regiunea Mării Negre”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

Proiectul legislativ intitulat “Romania Visa Waiver Act of 2023” transmite un semnal politic important către executivul american (Departamentul de Securitate Internă, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca țară beneficiară a programului, a explicat Ambasada României.

În același timp, guvernul român este încurajat să își intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane și să îndeplinească criteriile tehnice de admitere în program, așa cum sunt prevăzute în Legea americană privind imigrația și naționalitatea.

Ambasada a mai precizat că, la introducerea legislației pe agenda Senatului american, cei doi senatori s-au referit la rolul important și activ al României în cadrul NATO și al Uniunii Europene, subliniind poziția sa ca unul dintre cei mai puternici aliați ai Statelor Unite. De asemenea, au apreciat sprijinul generos acordat refugiaților ucraineni în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

“În urma vizitei efectuate în România la sfârșitul lunii februarie și a discuțiilor purtate cu prim-ministrul Nicolae Ciuca, senatorii Durbin și Shaheen au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca o recunoaștere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susținere a valorilor transatlantice și ca o măsură de consolidare a relațiilor româno-americane”, se arată în comunicatul Ambasadei României.

Rata ridicată de refuz de viză a României stă în calea planului țării de a adera la programul Visa Waiver. Potrivit datelor dezvăluite de Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, la sfârșitul lunii ianuarie, rata de respingere în rândul românilor care au solicitat vize de intrare în SUA a fost de 17% anul trecut – față de mai puțin de 3% necesar pentru ca țara să intre în program.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online