Putin susține capturarea lui Bakhmut în timp ce Ucraina insistă că lupta „nu s-a încheiat”

23

Vladimir Putin a salutat prima sa victorie majoră de la primele zile ale invaziei Ucrainei, susținând că forțele ruse au capturat orașul Bakhmut din est, în ciuda faptului că Kievul a insistat că bătălia „nu sa încheiat”.

Președintele Rusiei a declarat că grupul paramilitar Wagner a pus mâna pe orașul ucrainean cu ajutorul forțelor armate ale Rusiei, după o bătălie sângeroasă, de luni de zile, care a făcut peste 100.000 de victime și a redus orașul în ruine.

„Toți cei care s-au distins vor fi deduși pentru premii de stat”, a spus Kremlinul într-o declarație difuzată duminică peste noapte.

Bătălia de la Bakhmut a fost cea mai lungă și mai sângeroasă purtată în Ucraina de când Putin și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022. Lupte grele au izbucnit acolo în mai anul trecut, dar s-au intensificat în toamnă și în timpul iernii.

Nu a fost imediat clar dacă Rusia a capturat întregul oraș. Armata ucraineană a declarat că luptele au continuat la periferia vestică a lui Bakhmut, iar contraatacurile Kievului asupra forțelor ruse au continuat pe flancurile nordice și sudice, unde acestea au câștigat aproximativ 10 mile pătrate de teritoriu în ultima săptămână.

Yevgeny Prigozhin, șeful grupului de mercenari rusești Wagner, stă cu soldații în Bakhmut © Telegram @concordgroup_official//AFP via Getty Images

Vorbind la summitul G7 al economiilor avansate din Japonia, Volodymyr Zelenskyy, președintele Ucrainei, a contestat afirmația Rusiei că ar fi luat întreg orașul, dar a sugerat că orice victorie ar fi pirică.

„Trebuie să înțelegi, nu există nimic. Au distrus totul. Nu există clădiri”, a spus Zelenskyy. „Este păcat, este o tragedie, dar pentru astăzi Bakhmut este doar în inimile noastre ( . . . ) Există doar pământ și o mulțime de ruși morți. Dar au venit la noi.”

Asediul a fost condus de furnizorul de servicii de catering devenit comandant al războiului, Yevgeny Prigozhin, fondatorul lui Wagner, care a fost implicat într-o disputa publică amară cu privire la proviziile cu personalul general al Rusiei pentru cea mai mare parte a acestui an. El a spus sâmbătă că grupul său a capturat Bakhmut fără niciun sprijin semnificativ din partea forțelor armate regulate.

Prigozhin și-a înregistrat videoclipul în fața gării Bakhmut, la mai mult de două mile de frontul de vest al orașului pe care a pretins că l-a capturat. Focul de artilerie era încă auzit în apropiere.

Armata ucraineană a negat că Rusia a preluat controlul asupra orașului. „În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat atacuri fără succes”, a declarat duminică armata ucraineană. „Bătălia pentru orașul Bakhmut nu s-a încheiat.”

Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al armatei comandamentului de est al Ucrainei, a declarat sâmbătă, prin telefon, pentru Financial Times că, în timp ce forțele ruse controlează cea mai mare parte din Bakhmut, lupte grele sunt încă în desfășurare pe strada Chaikovskoho, un drum principal care duce la oraș și câteva blocuri. de-a lungul marginii sale vestice și nord-vestice.

Wagner nu a stabilit controlul deplin asupra lui Bakhmut, a insistat el, în ciuda pretențiilor lui Prigojin. Cherevatyi a susținut că pe parcursul bătăliei „armata ucraineană l-a spart pe Wagner”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online