Ramaphosa este gata să numească un ministru al energiei electrice pentru a rezolva problema penei de curent din Africa de Sud

91

Cyril Ramaphosa urmează să își remanieze cabinetul în zilele următoare și să numească un ministru al energiei electrice pentru a aborda întreruperile de curent în Africa de Sud, în timp ce guvernul său se confruntă cu acuzațiile că știa că înalți funcționari erau implicați în corupție la monopolul de energie Eskom.

Sud-africanii așteaptă de o lună ca președintele să numească un ministru care să coordoneze un răspuns la întreruperile de energie electrică de până la 12 ore pe zi, pe care guvernul său le-a declarat dezastru național.

Dar anunțul a fost umbrit de o criză legată de acuzațiile potrivit cărora fostul director executiv al Eskom a spus oficialilor de rang înalt că centralele electrice de cărbune aflate în centrul crizei au fost jefuite de cartelurile criminale, iar politicienii din Congresul Național African al lui Ramaphosa au fost implicați.

ANC este încă în curs de a se resimți după ce André de Ruyter a afirmat într-un interviu televizat săptămâna trecută că a spus guvernului că cel puțin un politician de nivel înalt a fost implicat în jefuirea Eskom. De Ruyter a fost îndepărtat imediat din funcția de director general în urma acestei căderi, cu o lună înainte de a părăsi compania de utilități.

Mass-media sud-africană a raportat de atunci că doi miniștri au fost implicați de o anchetă privată privind sabotajul centralelor electrice. Nici unul nu a fost numit până acum. Ramaphosa și alți miniștri au cerut ca de Ruyter să raporteze acuzațiile sale direct la poliție.

Vineri, ANC a declarat că i-a transmis lui de Ruyter documente judiciare pentru a cere răspunsuri de la el, oprindu-se de la o amenințare de săptămâna trecută de a-l raporta la poliție pentru că nu s-a adresat autorităților.

News24 din Africa de Sud a declarat vineri că Sydney Mufamadi, consilierul de securitate națională al lui Ramaphosa, a primit anul trecut de la de Ruyter rapoarte despre presupusa corupție Eskom, inclusiv numele oficialilor.

Mufamadi “nu a primit niciodată niciun nume de persoane implicate în corupția de la Eskom”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa pentru Financial Times.

Ramaphosa era conștient de amenințarea sindicatului criminal la adresa Eskom, dar “ceea ce președintele nu știe este cunoașterea numelor persoanelor presupuse a fi implicate în corupție la Eskom”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Vineri, John Steenhuisen, liderul principalului partid de opoziție, Alianța Democratică, a cerut președintelui “să informeze națiunea și să spună exact ce știa despre cartelurile corupte care sabotează Eskom și care au secătuit compania de utilități”.

DA a cerut o anchetă parlamentară în această afacere. “Națiunea are dreptul să știe cine sunt acești miniștri implicați, în special înainte de mult așteptata remaniere a cabinetului”, a declarat Steenhuisen.

David Mabuza, vicepreședintele Africii de Sud care a condus o echipă de lucru politică privind Eskom, a demisionat în această săptămână.

Schimbarea la vârful guvernului a fost așteptată de când Ramaphosa a câștigat realegerea ca președinte al ANC în decembrie. Concursul l-a înlocuit, de asemenea, pe Mabuza cu Paul Mashatile, un broker de putere, ca lider adjunct al partidului. Ocupantul acestui post ocupă de obicei funcția de vicepreședinte al statului.

Ramaphosa va organiza remanierea cabinetului “pe baza unei cuadraturi a diferitelor facțiuni ale ANC” în lumina recentei competiții de partid, a declarat William Gumede, președintele Democracy Works, o fundație civică.

“În esență, el echilibrează noua structură de putere reconfigurată a ANC pe baza alegerilor din decembrie. Acesta este motivul pentru care a durat atât de mult timp”.

Ca urmare, a adăugat Gumede, sud-africanii și piețele ar trebui să se pregătească pentru dezamăgirea unui ministru al energiei electrice care se va alătura miniștrilor pentru companiile de stat și energie, cabinetului, ANC, consiliului de administrație al Eskom și eventualului succesor al lui de Ruyter într-un amalgam de supraveghere a utilității.

“Arată doar o lipsă de hotărâre” din partea lui Ramaphosa, a spus el. În ciuda furiei asupra întreruperilor de curent care ar putea costa ANC alegerile naționale de anul viitor pentru prima dată de când a câștigat puterea în 1994, “nu cred că are coloana vertebrală sau voința de a efectua terapia de șoc care este necesară pentru a repara Eskom înainte de alegeri”, a adăugat Gumede.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online