Răsplata politică a pactului de apărare Aukus va fi o bonitate de locuri de muncă

39

Pactul de apărare Aukus reunește unii dintre cei mai importanți contractori de apărare din lume într-o alianță industrială globală care va avea sediul în două șantiere navale îndepărtate: Osborne, lângă Adelaide, și Barrow-in-Furness, în nord-vestul Angliei.

În timp ce negocierile s-au axat pe modul în care se vor împărți unele dintre cele mai bine păzite tehnologii militare americane, răsplata politică a venit printr-un acord care va crea zeci de mii de locuri de muncă pe parcursul a zeci de ani de muncă în SUA, Marea Britanie și Australia.

Canberra a descris acordul ca fiind “cea mai mare achiziție” din istoria Australiei, estimările sugerând că ar putea costa 0,15 la sută din produsul intern brut de acum până la mijlocul anilor 2050. În cadrul acestui acord, Australia va demara un program comun de dezvoltare a unei noi clase de submarine împreună cu Marea Britanie, în timp ce va cumpăra navele existente de la SUA pentru a-și acoperi nevoile în următoarele trei decenii.

Ambele necesită o investiție masivă în bazele de submarine din SUA și Marea Britanie pentru a depăși constrângerile de producție, de la spațiu la forță de muncă calificată, care au împiedicat construirea de submarine în ambele țări. Australia nu și-a dezvăluit investiția planificată, dar oficialii americani au declarat că cifra va fi substanțială. “Este o proporție mică (dar) este un număr mare”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Compromisurile dintre nevoia operațională, capacitatea industrială și pragmatismul tehnologic au conturat un program care are beneficii pentru toți cei trei parteneri, cu o undă de comenzi pentru industriile lor respective.

Șantierul naval Barrow

Printre cei mai mari câștigători potențiali se numără compania britanică BAE Systems, care deține șantierul de la Barrow și construiește toate submarinele pentru Marina Regală, inclusiv clasa Astute de nave de atac cu propulsie nucleară.

Submarinele Aukus se vor baza pe un proiect britanic pentru următoarea generație de bărci de atac. Australia și Marea Britanie vor opera ambele așa-numitele SSN-Aukus. Marea Britanie va începe construcția propriilor submarine la sfârșitul anilor 2030, înainte ca producția să se mute la șantierul naval Osborne din Australia la începutul anilor 2040 pentru cele opt ambarcațiuni ale sale. Oficialii din domeniul apărării au declarat că numărul final al submarinelor ar putea totuși să crească.

Pentru șantierul naval Barrow al BAE și pentru muncitorii săi, precum și pentru mii de oameni din lanțul de aprovizionare mai larg, promisiunea unei investiții constante, pe termen lung, promite o repriză de la ciclul “sărbătoare sau foamete” care a afectat în mod istoric producția de submarine în Marea Britanie, potrivit persoanelor apropiate de acord.

Șantierul naval din Barrow-in-Furness Șantierul naval BAE Systems din Barrow-in-Furness © Phil Noble/Reuters

În urmă cu două decenii, atât șantierul, care a început să construiască submarine în anii 1880, cât și BAE au intrat în criză atunci când lucrările la prima navă Astute pentru Royal Navy au depășit bugetul și timpul alocat. Compania nu mai construise un submarin de mai bine de 10 ani, iar mulți muncitori calificați fie se mutaseră în alte industrii, fie se pensionaseră. În cele din urmă, BAE a fost nevoită să impună o taxă excepțională asupra programului Astute în 2003.

În prezent, Barrow construiește ultimele două nave Astute și primele trei din cele patru noi nave din clasa dreadnought, care vor transporta forța de descurajare nucleară a Regatului Unit. Șantierul, care angajează aproximativ 10.000 de muncitori, a recrutat pentru a livra aceste programe interne. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat în ianuarie că se așteaptă ca numărul de angajați să ajungă în cele din urmă la 17.000. În următorii doi ani, Regatul Unit va investi 3 miliarde de lire sterline în întreaga sa întreprindere nucleară de apărare pentru a construi capacități și a sprijini livrarea programului Aukus.

Lanțul de aprovizionare a submarinelor

Se așteaptă ca antreprenorii britanici să construiască unele dintre componentele inițiale pentru navele SSN-Aukus ale Australiei.

Rolls-Royce, grupul de inginerie FTSE 100, va construi centralele nucleare pentru următoarea generație de nave, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Australia. Compania a procesat combustibilul și a construit vasele reactoarelor pentru toate submarinele Marinei Regale la uzina sa Raynesway din Derbyshire timp de peste șase decenii.

Sheffield Forgemasters din Marea Britanie, care a fost naționalizată în urmă cu doi ani, lucrează cu Rolls-Royce la componentele mai mari care adăpostesc reactoarele și este unul dintre furnizorii mai mici care vor beneficia de acest flux de muncă.

Combustibilul nuclear, care va fi furnizat de SUA, va fi livrat în Australia în unități sigilate care nu vor necesita realimentare pe durata de viață. Australia va gestiona deșeurile pe termen lung și depozitarea combustibilului uzat.

Babcock International, al doilea mare contractor britanic în domeniul apărării, care întreține și repară toate submarinele nucleare din Marea Britanie la șantierele navale Devonport, lângă Plymouth, este, de asemenea, pe cale să joace un rol semnificativ. Compania are deja operațiuni în Australia.

General Dynamics din America, contractorul principal pentru toate submarinele americane, inclusiv pentru navele din clasa Virginia, dintre care până la cinci vor fi vândute Australiei ca măsură provizorie, este, de asemenea, unul dintre cei mai mari beneficiari potențiali. Huntington Ingalls Industries, care deține Newport News, partenerul GD pentru submarine, va beneficia și el.

Șantierul naval al General DynamicsȘantierul naval General Dynamics din San Diego, California © Sean M Haffey/Getty Images

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că investiția australiană va ajuta, de asemenea, SUA să accelereze livrarea propriilor submarine – un factor critic având în vedere câte nave existente sunt blocate în întreținere.

“Faptul că Australia își asumă un angajament proporțional este important”, a declarat Sullivan. “Dacă îi vom implica în acest lucru, atunci trebuie să ajute atât la creșterea capacității de producție pentru baza industrială a submarinelor americane, dar și la capacitatea de întreținere, deoarece trebuie să aducem mai multe dintre navele existente în apă”.

Sullivan a adăugat că SUA ar putea accelera planurile de extindere a flotei sale de submarine de atac datorită investiției, sugerând că Aukus ar crea, de asemenea, mai multe locuri de muncă în șantierele navale americane.

Înaltul oficial american a declarat că submarinele SSN-Aukus ar include o mulțime de tehnologii care sunt implementate pe navele din clasa Virginia. De asemenea, SUA investește încă 4,4 miliarde de dolari în propria bază industrială de submarine în următorii cinci ani pentru a crește capacitatea.

Sonare, catarge și sisteme de luptă

Printre ceilalți câștigători corporativi se numără și grupul francez Thales. Compania, care furnizează sonare și catarge optronice – “ochii și urechile unui submarin” – pentru submarinele Marinei Regale de la locațiile sale din Templecombe, Somerset, și Glasgow, Scoția, este de așteptat să furnizeze același lucru pentru navele SSN-Aukus.

Submarinele vor folosi o tehnologie americană semnificativă sub formă de arme și sisteme de luptă care sunt deja implementate pe submarinele din clasa Virginia.

Lockheed Martin, gigantul american din domeniul apărării care furnizează deja sistemele de luptă, precum și torpilele MK 48, va fi unul dintre cei care vor beneficia de această tehnologie.

Riscuri potențiale

În ciuda bonității industriale așteptate, afacerea este plină de potențiale întârzieri și riscuri.

Experții navale au subliniat că atât programele interne de construcție ale Marii Britanii, cât și cele ale Americii au fost deja afectate de depășiri de costuri și nu există nicio garanție că nu se va întâmpla același lucru cu Aukus.

Unul dintre cele mai mari riscuri rămâne deficitul de competențe, unii experți navale britanici avertizând, de asemenea, asupra unui potențial exod de creiere din Marea Britanie și SUA către Australia.

Toate cele trei națiuni promit un salt mare în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și insistă asupra faptului că acordul va asigura că nu va exista o braconaj de lucrători critici din programele existente din SUA și Marea Britanie. Australia a declarat că va stabili programe suplimentare de formare, calificare și educație pentru a-și ajuta industria locală de construcții de submarine și nave.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online