Reforma pensiilor speciale din România devine un subiect sensibil al coaliției de guvernare

50

 

În România, în timp ce liderul social-democrat (PSD) îl presează pe premierul liberal (PNL) Nicolae Ciuca să rezolve problema pensiilor speciale, reproșându-le liberalilor că au acceptat să includă în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) ținte nerealiste pe această temă, premierul Ciuca și miniștrii liberali par să evite o rezolvare rapidă cât timp sunt încă în funcție.

În prezent, încetarea privilegiilor acordate diferitelor categorii de foști angajați ai statului sub umbrela “pensiilor speciale” (care nu au legătură cu contribuțiile anterioare) se transformă într-un cartof fierbinte între partenerii coaliției de guvernare din România.

În contextul politic, liderul social-democrat Marcel Ciolacu se pregătește să fie prim-ministru pentru următorul an și jumătate, înainte de alegerile generale din 2024 – iar pierderea unei plăți în cadrul Facilității de Reziliență în timpul mandatului său ar fi costisitoare atât din punct de vedere politic cât şi economic, potrivit G4media.ro. Să nu taie privilegiile ar fi și mai costisitor în termeni de voturi.

Mai mult decât un simplu aspect tehnic, reforma pensiilor speciale a fost și este vorba de corectitudine și este un subiect electoral sensibil. De aceea, premierul Ciucă – el însuși beneficiar al unei pensii speciale ca militar în retragere – apărarea cu înverșunare a beneficiilor militarilor în retragere nu este o strategie politică bună.

În contextul jocului de cuvinte, data trecută, premierul Ciuca a subliniat că beneficiile post pensionare ale militarilor nu sunt “pensii speciale”. O poziție care nu este împărtășită de Comisia Europeană, care a cerut României să nu desființeze pensiile speciale – ci să explice toate abaterile de la beneficiile rezultate din contribuțiile anterioare.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online