Regulile UE de spălare ecologică slăbite atacate de grupurile de consumatori

38

Regulile anunțate la Bruxelles care vizează prevenirea spălării ecologice au fost atacate de grupurile de consumatori și de mediu pentru că au fost reduse într-o asemenea măsură încât sunt acum „prea vagi” pentru a avea un impact.

Comisia Europeană a declarat că companiile care folosesc afirmații nefondate de mediu pentru a-și comercializa produsele ar putea fi sancționate cu penalități în valoare de cel puțin 4% din venituri sau excluderi de până la un an de la procesele de achiziții publice sau subvenții, conform noilor reguli propuse miercuri.

Dar lobby-ul intens din partea organismelor din industrie a însemnat că liniile directoare au fost slăbite într-o asemenea măsură în timpul procesului legislativ, încât propunerea nu mai avea reguli suficient de clare pentru a preveni afirmațiile înșelătoare, cum ar fi afirmația companiei că produsul lor este doar ecologic sau „neutru în carbon”. , au spus grupurile independente de monitorizare și campanie.

Copiile preliminare ale propunerii comisiei, raportate anterior de Financial Times, au indicat că va folosi o metodologie cunoscută sub numele de amprenta ecologică a produsului pentru a evalua afirmațiile ecologice despre produse, dar aceasta a fost eliminată din directiva finală.

În schimb, comisia a spus că va prezenta legislație în viitor „pentru a completa cerințele privind fundamentarea anumitor tipuri de revendicări”.

„(Comisia) a primit atât de mult respingere încât au eliminat tot ce era concret, au părăsit principiile și au lăsat o scenă pentru ca mai multe să vină”, a declarat Margaux Le Gallou, manager de program la Coaliția de mediu pentru standarde a ONG-ului. „Este prea vag cu prea mult rămas pentru mai târziu.”

Carbon Market Watch și organizația europeană a consumatorilor BEUC au spus că singura modalitate de a aborda problema afirmațiilor nedovedite de „neutralitate a emisiilor de carbon” făcute de companii asupra produselor lor este interzicerea acestora în totalitate.

„Suntem îngrijorați că (această propunere) ar putea să se întoarcă și să creeze legitimitate pentru aceste afirmații care echivalează cu spălarea verde”, deoarece regulile nu erau suficient de puternice pentru a se asigura că afirmațiile sunt adevărate, a spus Gilles Dufrasne, liderul piețelor globale de carbon la Carbon Market Watch.

Greenwashing a urcat pe agendele factorilor de decizie la nivel mondial, deoarece companiile răspund din ce în ce mai mult la cererea consumatorilor pentru produse care nu vor dăuna mediului prin comercializarea lor ca „100% vegane” sau „zero emisii”.

Autoritatea de concurență din Marea Britanie a anunțat în ianuarie că va investiga afirmațiile ecologice în produsele de uz casnic, după ce a constatat că 91% din toate articolele de spălat vase și 100% dintre produsele de toaletă sunt comercializate ca fiind ecologice sau ecologice.

Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, a declarat că regulile UE privind revendicările ecologice, care vor trebui să fie aprobate de parlamentul european și de 27 de state membre, reprezintă o interdicție de facto, deoarece companiile care doresc să folosească etichete ecologice ar trebui să respecte reguli sau nu le-ar putea folosi deloc.

„Practic nu ai voie. . . să folosească (o etichetă ecologică) dacă nu este aprobată științific și logic solidă și transparentă”, a spus el.

Sinkevičius a dat exemple de afirmații despre modă și companii aeriene, ca fiind cele care erau predispuse să fie „neclare, ambigue și înșelătoare pentru consumatori”.

Directiva prevede, de asemenea, excluderi pentru sectoare precum serviciile financiare și unele alimente, care ar putea fi reglementate de alte norme UE.

Airlines for Europe, organismul de lobby al industriei, a declarat că sprijină „principiul de a oferi consumatorilor informații fiabile despre eficiența și amprenta de mediu a zborurilor lor”.

EuroCommerce, care reprezintă comercianții cu amănuntul, a declarat că industria lucrează la game de produse mai durabile, dar „sunt necesare reguli clare care să permită comunicarea cu consumatorii, să evite impunerea de bariere neintenționate și să faciliteze eforturile de a oferi consumatorilor produsele și serviciile de care au nevoie”.

Propunerea UE vine pe fondul unei respingeri mai ample împotriva legislației birocratice de mediu de la Bruxelles din partea unor țări precum Germania și Italia, care doresc să-și protejeze industriile și să se protejeze împotriva impunerii unei birocrații prea mari asupra întreprinderilor.

Referindu-se la regulile recente de a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic și de a interzice motoarele cu ardere în bloc, premierul italian Giorgia Meloni a declarat săptămâna trecută că obiectivul guvernului său „este să furnizeze pământ mai curat generației următoare, dar fără a devasta sistemul nostru de producție și a crea noi. şomaj”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online