Republica Moldova face demersuri pentru declararea limbii române ca limbă oficială

100

 

În Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, cu o majoritate de 63 din 101 deputați în Parlamentul ţării, din iunie 2021, a elaborat un proiect de amendament constituțional care ar urma să înlocuiască în textul Constituției “limba moldovenească” cu “limba română” în calitate de limbă națională oficială, transmite Deschide.md.

Concret, demersul este făcut în baza unei decizii a Curții Constituționale, emis încă din anul 2013, care vizează transpunerea în textul Constituției a Declarației de independență a încercării monedei.

În contextul politic, în principiu, modificarea Constituției se face cu o majoritate de cel puțin 67 din cei 101 deputați ai parlamentului, adică mai mult decât deține în prezent PAS în forul legislativ.

Cu toate acestea, modificările deja recomandate de Curtea Constituțională au nevoie de o majoritate simplă – așa cum a fost cazul schimbării alegerilor prezidențiale indirecte cu cele directe în 2016. De data aceasta, recomandarea de a introduce limba română ca limbă oficială în Constituție a fost deja recomandată de Curtea Constituțională în 2013.

Schimbarea este importantă deoarece ar diminua retorica așa-numiților politicieni “stataliste”, printre care și fostul președinte Igor Dodon, care susțin că nu există motive pentru unificarea țării cu România, deoarece Republica Moldova a fost întotdeauna un stat independent, separat.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online