Retragerea lui Bakhmut nu ar fi un „recul” pentru Ucraina, spun SUA

134

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a minimizat importanța retragerii ucrainene din orașul Bakhmut din est, pe măsură ce ofensiva Rusiei de luni de zile s-a apropiat de încercuirea orașului.

În ciuda faptului că terenul are o importanță militară limitată, bătălia pentru Bakhmut a fost una dintre cele mai costisitoare și mai dureroase din războiul din Ucraina, întinzându-se pe parcursul a aproape nouă luni de luptă măcinată.

Adresându-se reporterilor într-o călătorie în Iordania luni, Austin a spus că o retragere a Ucrainei nu ar însemna că a „schimbat valul acestei lupte”. „Dacă ucrainenii decid să se repoziționeze (la vest de Bakhmut) nu aș vedea asta ca un regres operațional sau strategic”, a spus el.

Sechestrarea lui Bakhmut i-ar oferi președintelui rus Vladimir Putin prima sa victorie semnificativă pe câmpul de luptă de la începutul verii, dar la un cost considerabil în ceea ce privește oamenii și echipamentul militar. Forțele ucrainene au numit orașul în mare parte bombardat „Fortăreața Bakhmut”.

Rusia s-a apropiat de înconjurarea orașului în ultimele săptămâni, înaintând dinspre est, nord și sud. Unii oficiali ucraineni au semnalat că ar putea fi forțați să se retragă pe măsură ce luptele se intensifică și pierderile cresc.

Analiştii spun că pierderile suferite de forţele ucrainene sunt o fracţiune din cele din atacul trupelor ruse. Dar lupta a erodat potențial capacitățile Ucrainei, așa cum se pregătește pentru propria sa contraofensivă.

Austin a spus că pregătirile pentru ofensivă înaintează totuși bine, Washingtonul antrenând trupe ucrainene pentru a le împinge. „Ucrainenii vor avea o capacitate de luptă destul de bună când totul va fi spus și gata”, a spus Austin.

Forțele ruse încearcă să taie ultimele drumuri către Bakhmut dinspre vest, pe care Ucraina le folosește pentru a furniza unul dintre puținele orașe din regiunea Donbas din estul îndepărtat, aflate încă sub controlul Kievului.

„Situația din jurul lui Bakhmut este dificilă. Dacă mai devreme majoritatea forțelor (rusești) erau concentrate la sud, atunci acum există un anumit impuls dinspre nord”, a declarat Serhii Kuzan, președintele think-tank-ului Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare din Kiev, pentru Financial Times.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în repetate rânduri că nu va sacrifica un număr mare din trupele sale prețioase pentru a-l ține pe Bakhmut, dar nu a cerut încă o retragere. Într-o declarație de luni, biroul lui Zelensky a declarat că generalii săi de vârf au „pronunțat în favoarea continuării operațiunii defensive”.

Soldații paramilitari din grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin au jucat un rol-cheie în progresele lente ale Rusiei către Bakhmut, aruncând în luptă un număr mare de trupe slab pregătite recrutate din închisori.

După ce vinerea trecută s-a lăudat că forțele sale l-au „înconjurat practic pe Bakhmut”, Prigojin s-a plâns, în declarații publicate pe canalul Telegram al lui Wagner, că forțele armate ale Rusiei nu furnizează suficientă muniție și artilerie unităților sale.

„Dacă Wagner se retrage din Bakhmut acum, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigozhin într-o adresă video în acest weekend.

Austin, descriind performanța lui Wagner pe câmpul de luptă, a spus că a fost „puțin mai eficientă” decât forțele ruse în general, adăugând: „Nu am văzut performanțe exemplare din partea forțelor ruse în general”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online