Robert Negoiţă (AMR): Este nevoie reală de o listă neagră a constructorilor din România

42

România are nevoie reală de o listă neagră a constructorilor, precum şi de standarde generale cost şi de calitate, a declarat, marţi, 12 aprilie, Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), în cadrul conferinţei “Mecanisme pentru o piaţă în dezvoltare”, organizată de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

‘O lege a achiziţiilor publice trebuie să fie clară, nu cu interpretări. Vrem procedură simplificată, dacă îndeplinim două condiţii: să se facă standarde de cost generale, fără să depăşeşti un plafon, respectiv să avem standarde de calitate. Din moment ce va exista un plafon de preţ clar şi nu te poţi duce mai sus, nu mai poţi fura. Am pierdut enorm de mulţi bani europeni, pentru că nu am fost în stare să facem proceduri standard de cost. E un calvar să participi la o licitaţie publică. De ce să nu mergem pe o chestiune simplificată? Avem nevoie de o reală listă neagră, pentru că sunt prea mulţi constructori neserioşi, agenţi economici neserioşi. E nevoie de o reglementare mai clară pentru autorităţile publice. Mediul de afaceri, în speţă constructorii, trebuie să fie mai responsabili. Astfel, îi încurajăm pe cei mai serioşi să facă treabă’, a subliniat Negoiţă.

Potrivit şefului AMR şi primar al Sectorului 3, în România anului 2016 tentaţia autorităţii publice de a selecta constructorul ar trebui să nu mai fie de actualitate.

‘Am stat în toamnă cu 500 de milioane de euro în cont, iar constructorii nu au fost capabili să execute lucrările la timp şi am pierdut finanţarea europeană. Noi, ca Asociaţie a Municipiilor din România, am transmis deja punctul nostru de vedere. Vrem ca Legea achiziţiilor publice să fie cât se poate de clară şi cât se poate se simplă. Dacă eu am de construit o grădiniţă, să am un caiet de sarcini standard, iar mie ca autoritate publică să-mi ia câteva zile să analizez. Discutăm de România anului 2016. Acum 15-20 de ani exista, probabil, tentaţia ca autoritatea publică să selecteze ea constructorul. Eu cred că acea tentaţie a trecut de mult. Noi vrem să dormim liniştiţi înainte de orice. Astăzi, pe legislaţia asta, faci cât poţi de bine şi tot liniştit nu dormi.

Avem un dosar de speţe în care vin trei auditori, adică cei de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, n.r.) şi care au trei păreri diferite. După ce se discută, pleacă cu lista de probleme la centru şi vin de acolo cu o cu totul altă problemă’, a afirmat Robert Negoiţă.

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) organizează, marţi, conferinţa cu tema ‘Mecanisme pentru o piaţă în dezvoltare’, eveniment iniţiat în raport cu situaţia economica la zi.

Participanţii din cadrul conferinţei îşi propun ca, în această ediţie, să identifice mecanisme pentru o piaţă a construcţiilor în dezvoltare. Temele centrale ale evenimentului se concentrează pe: ce modificări apar şi cum va evolua structura cererii de lucrări în construcţii, cât de implicaţi vor fi antreprenorii şi firmele de execuţie de construcţii, cum se prezintă segmentul de investiţii, proiecte şi finanţare în construcţii şi alte aspecte practice referitoare la programele de dezvoltare, care este ponderea investiţiilor în construcţii şi ce impact are aceasta asupra sectorului, ce modalităţi de eficientizare a resurselor publice în noua lege a achiziţiilor pot fi implementate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online