Robinhood dă înapoi în privința pariurilor pe Signature Bank

36

Robinhood a cedat în fața clienților furioși care stau pe un câștig din pariuri pe o scădere a acțiunilor Signature Bank, după ce brokerul online a amenințat că le va lăsa pozițiile profitabile să expire fără plată.

Investitorii cumpăraseră opțiuni cu dată scurtă pe site-ul Robinhood care le-ar fi adus câștiguri mari dacă prețul acțiunilor Signature ar fi scăzut înainte de expirarea contractelor.

Până la întoarcerea sa, brokerul le-a spus clienților săi că suspendarea acțiunilor băncii după prăbușirea acesteia, împreună cu propria sa interdicție privind vânzarea în lipsă, a însemnat că multe contracte nu pot fi onorate și vor expira fără valoare vineri. Dar, într-un e-mail trimis joi dimineață, Robinhood s-a oferit să le permită clienților să-și păstreze pozițiile deschise.

Comercianții cu amănuntul și-au îndreptat săptămâna trecută privirile spre Signature, cu sediul la New York, pe măsură ce incertitudinea cu privire la viitorul Silicon Valley Bank a crescut, iar o altă bancă, Silvergate Capital, s-a pus în lichidare voluntară. Autoritățile de reglementare din SUA au intervenit duminică pentru a prelua Signature, iar acțiunile sale au fost suspendate de la tranzacționare pe bursele de valori începând de luni.

Mulți investitori au cumpărat opțiuni lunare “put” pe Signature, care le dădeau dreptul, dar nu și obligația, de a vinde acțiuni până la o dată stabilită în viitor. Contractele înseamnă că cumpărătorii pot obține profituri considerabile dacă prețul acțiunilor scade brusc. În săptămâna dinaintea suspendării, acțiunile Signature au scăzut cu mai mult de o treime.

Joi, Robinhood le-a spus clienților care dețin poziții profitabile sau “in-the-money” pe Signature că va face o excepție de la regulile sale și va permite investitorilor să păstreze poziția deschisă după data de expirare de vineri.

Brokerul spusese anterior că va onora tranzacția doar dacă clienții dețineau deja acțiunile în contul lor și au folosit opțiunea de vânzare ca asigurare împotriva pierderilor potențiale. În mod normal, brokerul nu permite vânzarea în lipsă pe site-ul său.

Cedând, acesta a declarat că ar fi dispus să meargă pe piață pentru a găsi acțiuni, ceea ce ar permite clienților să exercite contractul.

Schimbarea lui Robinhood îl aduce aproximativ în linie cu mai mulți alți brokeri, inclusiv Interactive Brokers și Fidelity, care permiteau deja clienților să își păstreze pozițiile deschise după data de expirare, atâta timp cât investitorii plăteau pentru a-și acoperi poziția scurtă până când acțiunile Signature Bank încep să se tranzacționeze din nou sau este rezolvată într-un fel sau altul. Principala casă de compensare a opțiunilor din SUA a declarat că va procesa tranzacțiile care sunt decontate în mod privat între brokeri.

Robinhood nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la schimbarea sa de poziție.

Scăderea mare a Signature vineri înainte de prăbușirea sa i-a lăsat pe cei care aveau opțiuni de vânzare să stea pe câștiguri potențial mari.

Shaun William Davies, un fost comerciant bancar, care acum predă instrumente derivate studenților MBA din Colorado, a declarat că tranzacția sa cu Robinhood a costat 3.445 $ și ar fi trebuit să-i aducă 25.000 $. El a spus că brokerul nu a precizat înainte sau în timpul tranzacției că opțiunea sa de vânzare ar fi considerată o poziție scurtă dacă acțiunile suport ar fi fost oprite.

“Este o nebunie că faci pariul corect, dar că este atât de corect, încât nu poți fi plătit”, a spus el. “Nu mă bucur de faptul că aceste opțiuni sunt deep-in-the-money, deoarece înseamnă că oamenii reali au fost afectați (de colaps). Am încercat doar să îmi protejez, într-o oarecare măsură, portofoliul de pensii”.

Renumitul vânzător în lipsă Marc Cohodes a preluat pe Twitter cauza deținătorilor de opțiuni de la Signature Bank.

“Toți cei care au o opțiune de vânzare valabilă ar trebui să poată fi plătiți la data decontării”, a declarat el miercuri pentru Financial Times, înainte ca Robinhood să revină asupra cursului. Cohodes este short pe acțiunile Signature Bank, dar nu are nicio poziție de opțiuni pe acestea.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online