România, printre țările UE care cer sancționarea oligarhilor pro-ruși din Republica Moldova

79

 

Un grup de miniștri de externe din UE a cerut recent sancționarea oligarhilor implicați în “încercările de destabilizare” din Moldova și Georgia.

“Aceste două țări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită cea mai mare vigilență din partea noastră și ar putea justifica faptul că începem să luăm în considerare să îi vizăm pe cei responsabili de aceste încercări”, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna înainte de o reuniune a miniștrilor de externe din UE, citată de Politico.

România și Estonia s-au alăturat Franței în solicitarea de sancționare a oligarhilor pro-ruși din Moldova.

Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, împreună cu Ucraina, în timp ce Georgia va trebui să implementeze mai întâi mai multe reforme, inclusiv reducerea influenței politice și economice a oligarhilor.

La începutul acestei luni, ministrul de interne al Republicii Moldova a declarat că “Moscova, grupurile de interese și oligarhii fugari” își unesc forțele pentru a “schimba cursul democratic la Chișinău”, într-o referire subtil voalată la oligarhul pro-rus Ilan Shor, care a fost acuzat de finanțarea protestelor împotriva guvernului pro-UE al Republicii Moldova.

La rândul său, partidul de guvernământ din Georgia a renunțat la proiectul său de lege privind “agenții străini” doar după ce mii de oameni au manifestat în capitala Tbilisi. Mulți din Georgia se tem că guvernul lor apropie țara de Moscova. Fondatorul partidului de guvernământ, fostul premier Bidzina Ivanishvili, are legături strânse cu Rusia, unde și-a construit averea în anii 1990.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online