România se împrumută cu 6%-7% din PIB în 2022, dar încheie cu o îndatorare mai mică

44

 

În contextul împrumuturilor, datoria publică a Guvernului României a crescut cu 15%-16% în ritm anual sau cu aproape 90 mld. lei (peste 18 mld. euro) în termeni absoluți pe parcursul anului 2022, până la 667,3 mld. lei (aproape 135 mld. euro) la finalul anului, potrivit Ministerului Finanțelor.

Astfel, datoria publică a crescut în termeni nominali cu 6%-7% din PIB, în funcție de PIB-ul de bază (mediu sau de sfârșit de perioadă) – care a acoperit în siguranță deficitul public care a ajuns la 5,7% din PIB.

Din punct de vedere politico-financiar, ministerul de Finanțe susține că o parte din împrumuturile contractate în 2022 sunt contractate în cadrul Facilității de Reziliență – ceea ce va ușura costul datoriei publice în anii următori.

Concret, în ciuda împrumuturilor publice nete masive, îndatorarea țării măsurată prin raportul datorie-PIB a scăzut la 47,2% la sfârșitul anului, de la 48,9% la sfârșitul anului 2021, datorită inflației ridicate.

Aşadar, PIB-ul a crescut cu aproape 20% în 2022 față de 2021, atât în monedă locală, cât și în euro. Cea mai mare parte a expansiunii nominale a PIB-ului României a fost efectul inflației, deoarece, în termeni reali, economia țării a crescut cu doar 4,8% pe an.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online