România și Bulgaria semnează un parteneriat strategic și intenționează să consolideze cooperarea

24

 

Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat, la 15 martie, o declarație privind transformarea relațiilor dintre cele două țări într-un Parteneriat Strategic. Aceasta va “stabili cursul pentru consolidarea în continuare a cooperării și coordonării noastre în domeniul afacerilor bilaterale și regionale”, a declarat liderul român.

Președintele Iohannis s-a aflat miercuri, 15 martie, la Sofia, unde s-a întâlnit cu șeful statului bulgar.

“Schimbările geostrategice profunde la frontierele noastre, cu consecințe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne determină să conștientizăm necesitatea unei cooperări și mai strânse. Sunt convins că acest nou cadru de cooperare va conduce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral și regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, NATO și în alte foruri internaționale”, a declarat președintele României, Iohannis, într-o conferință de presă comună cu Rumen Radev.

Cele două țări vecine vor acționa împreună pentru o mai bună exploatare a potențialului de cooperare economică și sectorială, precum și pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională și digitalizarea. De asemenea, ele intenționează să colaboreze pentru a avansa și finaliza proiecte în domeniul infrastructurii de transport și al navigabilității pe Dunăre, precum și în domeniul energiei.

“În acest context, am subliniat importanța continuării dialogului dintre autoritățile noastre pentru accelerarea implementării proiectului european FAST DANUBE, având în vedere rolul pe care asigurarea navigabilității pe Dunăre îl are pentru ambele țări și efectele pozitive multiplicate pe care le poate genera, precum și proiectele de infrastructură”, a declarat Klaus Iohannis.

Aderarea celor două state la spațiul Schengen fără frontiere a fost, de asemenea, un subiect important de discuție între cei doi lideri, care au convenit să continue în mod activ demersurile pentru a asigura adoptarea Deciziei de aderare pentru cele două țări în acest an.

“România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acțiunile noastre – iar cele două state acționează cu responsabilitate pentru a proteja spațiul Schengen”, a declarat președintele român.

“În plus, chiar dacă extinderea nu are legătură cu migrația ilegală de la frontierele externe, ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluțiilor pentru a gestiona această provocare. Recunoaștem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea lor se face în mod constructiv și prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European reprezintă pași importanți în această direcție”, a adăugat acesta.

Cei doi oficiali au vorbit, de asemenea, despre războiul în curs de desfășurare din Ucraina. Președintele Iohannis a declarat că România este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina “atâta timp cât va fi nevoie”.

De asemenea, în același context, România și Bulgaria au convenit să își intensifice cooperarea bilaterală în domeniul securității. “Am convenit astăzi cu președintele Radev că trebuie să lucrăm mai mult și mai bine împreună pentru a menține securitatea și stabilitatea în Marea Neagră, care este de interes strategic pentru întreaga Alianță”, a declarat Klaus Iohannis.

La începutul acestei luni, președintele României, Iohannis, și premierul japonez, Fumio Kishida, au semnat, de asemenea, o declarație comună privind instituirea Parteneriatului Strategic între România și Japonia.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online