România va semna un acord de extrădare cu Mexicul

72

 

România va semna un tratat cu Mexicul privind extrădarea, după ce ambele state vor negocia și vor conveni asupra formei finale a documentului.

Astfel, “Tratatul negociat este unul modern, care răspunde evoluției activității infracționale transnaționale, și urmărește să faciliteze cooperarea judiciară bilaterală la intrarea în vigoare. Acest tratat reprezintă primul pas spre crearea unui cadru juridic bilateral complet, părțile urmând să analizeze ulterior posibilitatea încheierii unui tratat de asistență judiciară în materie penală”, arată Ministerul Justiției în memorandumul prin care propune Guvernului semnarea tratatului dintre România și Mexic, citat de Profit.ro.

Principalele prevederi ale tratatului se referă la “obligația de extrădare”, stabilind domeniul de reglementare în toate etapele procesului penal; “infracțiunile care dau naștere la extrădare”, stabilite în funcție de pedeapsa aplicată în faza de executare a pedepsei sau aplicabilă în faza de cercetare penală sau de judecată; “infracțiunile fiscale”, care nu constituie un motiv de refuz al extrădării; “motive de refuz”, și anume infracțiuni politice (și excepții), infracțiuni militare, riscul de încălcare a drepturilor fundamentale, lipsa dublei incriminări, încălcarea principiului non bis in idem, dobândirea azilului politic sau a statutului de refugiat, interese de ordine publică; “extrădarea propriilor cetățeni”, care este posibilă în anumite condiții.

Principiul aut dedere aut judicare (obligația de a extrăda sau de a urmări penal) este, de asemenea, reglementat.

În 2021, un membru al unui cartel de droguri mexican violent a fost prins în România și extrădat în SUA. La începutul acestei luni, poliția mexicană a arestat un șef mafiot român care a furat milioane de euro de la turiști pe plaja turistică mexicană Cancun, potrivit Vice News.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online