Rusia acuză Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

22

Kremlinul a acuzat miercuri Ucraina că a încercat să-l asasineze pe președintele rus Vladimir Putin într-un atac cu dronă de noapte târziu asupra reședinței sale și a promis că va riposta.

Serviciile militare și secrete ale Rusiei „au acționat în timp util” pentru a doborî două drone ucrainene care au atacat Kremlinul peste noapte, potrivit unui comunicat al serviciului de presă al lui Putin.

Kremlinul a spus că presupusa lovitură, în care Putin a fost nevătămat, a fost „un atac terorist planificat și o tentativă de asasinare a președintelui Rusiei” înaintea paradei planificate de Ziua Victoriei de marți viitoare în apropierea Pieței Roșii.

„Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri de răzbunare acolo unde și când consideră de cuviință”, a spus Kremlinul.

Oficialii ucraineni au refuzat să comenteze. „Nu avem astfel de informații”, a spus un purtător de cuvânt al forțelor armate ale Ucrainei, descriind afirmațiile Rusiei drept „declarații politice”.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

Dacă va fi confirmată, aparentul atentat asupra vieții lui Putin ar fi una dintre cele mai îndrăznețe lovituri ale Kievului de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022 și o indicație flagrantă a modului în care efortul de război al Moscovei continuă să zboare.

Rusia a sperat inițial să captureze Kievul într-un blitzkrieg în câteva zile, dar s-a trezit blocat în războiul de uzură, a suferit o serie de înfrângeri umilitoare pe câmpul de luptă și s-a confruntat cu lovituri ucrainene din ce în ce mai îndrăznețe în spatele liniilor inamice.

În ultimele luni, Ucraina a efectuat o serie de atacuri cu drone asupra depozitelor de combustibil și a bazelor militare, dintre care unele se aflau la câteva sute de kilometri pe teritoriul Rusiei.

La începutul acestui an, au apărut imagini cu două sisteme de apărare antiaeriană Pantsir din Kremlin, precum și cu altele la sediul din apropiere al ministerului apărării din Moscova. Rusia a instalat, de asemenea, Pantsirs la casa oficială a lui Putin din afara Moscovei, o reședință bucolica din nordul Rusiei și o stațiune de schi lângă Marea Neagră unde își petrece timpul, potrivit presei independente ruse.

Deși nu a fost imediat clar dacă presupusul atac a avut loc, conturile pro-Kremlin de pe rețelele de socializare au postat imagini cu ceea ce părea a fi o dronă zburând jos deasupra reședinței lui Putin, apoi explodând într-o minge de flăcări. Alte videoclipuri au arătat ceea ce părea a fi un incendiu antiaerien peste bisericile medievale cu cupole aurii ale Kremlinului, noaptea târziu.

Putin a lucrat conform programului miercuri. Nu au fost suferite victime sau pagube în timpul presupusului atac, a spus Kremlinul.

Ruslan Pukhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor, un think-tank de apărare din Moscova, a declarat că dronele ar fi putut fi probabil achiziționate comercial și echipate cu explozibili.

Un grup ucrainean care lucrează în subteran în Rusia ar fi putut lansa dronele de undeva în apropierea Moscovei, a spus Pukhov, permițându-le astfel să evite detectarea pe o distanță de 800 km de la liniile frontului. Numărul mic de drone folosite probabil a indicat un efort partizan mai degrabă decât un atac mai larg, a adăugat el.

Ucraina are, de asemenea, capacitatea de a zbura cu o dronă până la Moscova, potrivit unui inginer ucrainean care construiește drone conform specificațiilor militare.

„Nu este dificil să construiești o dronă cu o rază de acțiune de 800 km, obiectivul este sarcina dificilă”, a spus el.

În ceea ce privește eșecul aparent al apărării aeriene ruse de a opri dronele, el a adăugat: „În timpul zilei, sistemele antiaeriene folosesc obiective optice, așa că lovirea unei drone este ușoară, dar noaptea nu sunt ținte ușoare”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online