Sancţiuni reduse pentru cei care îşi recunosc vina

50

Inculpaţii care îşi recunosc vina în instanţă ar urma să beneficieze de reducerea cu o treime a pedepsei, potrivit unui proiect de lege aprobat vineri (23 iulie 2010) de Guvern, pentru accelerarea soluţionării proceselor.

Potrivit premierului Emil Boc, în cazul în care sancţionarea constă în amendă, aceasta se reduce cu un sfert, dacă cel în cauză îşi recunoaşte vina.

“O instituţie nou introdusă în proiectul de lege se referă la recunoaşterea vinovăţiei, care, din nou, va scurta procesele judiciare şi va reduce costurile. Dacă un inculpat recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei şi spune că probele care au fost administrate în faza de urmărire penală sunt corecte, se declară vinovat, procesul se încheie şi se reduce cu o treime pedeapsa sau se reduce cu o pătrime amenda, dacă sancţiunea este cu amendă”, a explicat Emil Boc, la finalul şedinţei extraordinare a Executivului.

De asemenea, proiectul propune achitarea inculpaţilor, dacă părţile se împacă, dar numai în cazul infracţiunii cu gravitate redusă.

“Tot în acest caz, al Codului penal, se instituie procedura împăcării părţilor, care înlătură răspunderea penală, pentru un anumit gen de infracţionalitate cu gravitate mai redusă. Nu ne interesează ca oamenii să meargă neapărat în puşcărie, dacă se realizează împăcarea părţilor, se poate înlătura răspunderea penală, evident, şi cu soluţionarea părţii civile şi a pretenţiilor materiale”, a detaliat şeful Executivului.

Guvernul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind unele măsuri privind accelerarea proceselor în instanţă, care va fi înaintat Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, în procedură de urgenţă.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online