Savills prognozează o revenire a proprietăților comerciale în 2024

50

Savills a prezis că piața proprietăților comerciale își va reveni anul viitor, deoarece lipsa ofertei de dezvoltare, orientarea către clădiri durabile și redeschiderea economiei chineze sprijină activitatea, chiar dacă obiceiurile de lucru rămân zdruncinate de pandemie.

Activitatea imobiliară comercială europeană a încetinit în ultimul trimestru al anului trecut, costurile mai mari ale împrumuturilor ducând la o scădere cu 60% a volumului de vânzări pentru grupul imobiliar de lux.

Cu toate acestea, directorul general al Savills, Mark Ridley, a declarat: “2024 ar trebui să vadă condiții mai pozitive pentru activitatea pieței imobiliare, iar Savills își păstrează atât puterea de referință, cât și investițiile în avans pentru o astfel de redresare”.

“Investitorii încep să înțeleagă unde (ratele dobânzilor) ar putea ajunge la vârf și ce va face acest lucru pentru ratele datoriilor”, a adăugat el, spunând că există “o mulțime de pulbere uscată” gata să se întoarcă pe piață. Proprietățile de primă mână sunt deosebit de puternice, Londra fiind “cea mai pozitivă” în ceea ce privește interesul transfrontalier internațional, deși a menționat că “în acest stadiu, previziunile pentru întregul an sunt caracterizate de o gamă largă de rezultate posibile”.

În general, grupul cu sediul în Marea Britanie a raportat o creștere cu 7% a veniturilor la 2,3 miliarde de lire sterline pentru anul trecut.

Profitul subiacent înainte de impozitare a scăzut cu aproximativ o cincime la 164,6 milioane de lire sterline, deoarece inflația în creștere a împins în sus nivelul salariilor personalului și costurile discreționare, cum ar fi călătoriile și divertismentul, au crescut, de asemenea, pe măsură ce piețele și-au revenit după închidere. Profitul operațional a scăzut cu 16% la 158,2 milioane de lire sterline, sub așteptările analiștilor de 181 milioane de lire sterline.

Ridley a subliniat apetitul reînnoit în toată China după ce Beijingul și-a relaxat politicile de zero-Covid și Hong Kong a ușurat, de asemenea, restricțiile, spunând că investitorii au fost “mobilizați și gata să meargă”.

Ocupanții de birouri au profitat, de asemenea, de reevaluarea pieței și s-au mutat în spații de o calitate mai bună, a spus el, adăugând că a existat o mulțime de “modernizări în curs de desfășurare în întreaga China”. Acest lucru s-a repetat în SUA, unde a avut loc o creștere a volumelor de închiriere, aproape trei sferturi din spațiile căutate fiind de o calitate superioară.

Cu toate acestea, Ridley a avertizat că SUA se dovedește a fi și cea mai lentă piață atunci când vine vorba de muncitorii care se întorc la birou. Un raport recent al consilierului imobiliar comercial Cushman & Wakefield a constatat că munca hibridă va împinge locurile de muncă vacante în birouri din SUA cu 55% peste nivelurile lor de dinainte de pandemie, ajungând la un nivel record de 1,1 miliarde de metri pătrați până în 2030.

O creștere a serviciilor de consultanță și a activității de gestionare a proprietății Savills a susținut veniturile sale, care au crescut cu 4% și, respectiv, 13%.

“Deși nu este imună la volatilitatea pieței … aceste afaceri au avut performanțe bune, iar puterea lor a contribuit la susținerea performanței generale a Savills”, a declarat compania.

Acțiunile Savills au scăzut cu 4% în primele tranzacții.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online