Se caută lideri juridici interni care pot interpreta evenimentele mondiale

20

Într-o lume a “policrizei” – în care crizele interconectate s-au desfășurat pentru a prezenta provocări unice pentru întreprinderi – directorii juridici sunt din ce în ce mai mult sub presiunea de a oferi consultanță strategică cu privire la evenimentele geopolitice.

“Nevoia consilierilor generali de a avea o viziune mai largă asupra lumii face parte dintr-o tendință în curs de desfășurare”, spune Nick Hedley, co-fondator al firmei de căutare a directorilor executivi Hedley May. “Faptul că ești doar capabil să dai un răspuns juridic nu te face foarte valoros pentru un director general”.

Hedley îi sfătuiește pe directorii de companii să numească consilieri generali care să cunoască cinci domenii în special: geopolitica; schimbările climatice; inegalitatea socială; revoluția tehnologică; și îmbătrânirea populației.

Consilierii generali trebuie să ia în considerare modul în care aceste evoluții vor afecta companiile lor, spune el. “Ei trebuie să se gândească la aceste probleme, dar să fie, de asemenea, conștienți că nu există un răspuns corect. Ei trebuie să riște să greșească, ceea ce necesită curaj.”

Acest lucru înseamnă, de asemenea, să fie capabili să aibă o viziune de ansamblu asupra tuturor riscurilor potențiale care afectează afacerea.

Având în vedere că principalele riscuri de afaceri intră acum în atribuțiile funcției juridice … responsabilii juridici principali sunt din ce în ce mai mult chemați să fie “șefii analizatorilor de orizonturi”.

Mark Gregory, consilier juridic general și director de afaceri corporative la grupul britanic de inginerie Rolls-Royce, spune: “Având în vedere că riscurile de afaceri cheie intră acum în sfera de competență a funcției juridice – cum ar fi sancțiunile comerciale, ESG, securitatea cibernetică și confidențialitatea datelor, pentru a numi doar câteva – responsabilii juridici principali sunt din ce în ce mai mult chemați să fie “șeful scanerului de orizont”.”

Aceste riscuri s-au extins odată cu necesitatea de a respecta sancțiunile comerciale globale impuse Rusiei și sancțiunile SUA împotriva Chinei.

Un sondaj realizat în 2023 de Association of Corporate Counsel, un grup profesional, a constatat că respectarea reglementărilor globale a fost preocuparea numărul unu pentru 66% dintre avocații interni.

Mai mult de 40 la sută dintre directorii juridici din Asia și Europa intervievați s-au așteptat ca evoluțiile politice să fie principala lor provocare în afaceri – o așteptare împărtășită de 32 la sută în SUA. În mod revelator, sondajul a constatat, de asemenea, că oferirea de consultanță juridică reprezintă în prezent doar aproximativ 27 % din rolul directorului juridic.

Pentru unii, proporția este chiar mai mică. Directorul juridic al unei companii internaționale de bunuri de consum spune: “Rolul meu este acum în primul rând acela de consilier strategic al conducerii. Oferirea de consultanță juridică tehnică reprezintă doar 15 % din munca mea”.

Înțelepciunea înseamnă să stăpânești experiența trecută; judecata înseamnă să privești înainte și să iei decizii

Firma de recrutare a lui Hedley realizează un studiu pentru a evalua modul în care se schimbă conducerea corporativă. “Există o diferență între înțelepciune și judecată”, spune el. “Înțelepciunea se referă la stăpânirea experienței trecute; judecata se referă la a privi înainte și a lua decizii. Consilierii generali sau directorii juridici de succes au din ce în ce mai mult nevoie de aceasta din urmă.”

Acest lucru nu este întotdeauna atât de ușor pentru avocații a căror pregătire i-a învățat în mod tradițional să se uite înapoi la precedente.

“În zilele noastre, este aproape o practică standard să pui afacerile guvernamentale în atribuțiile GC”, subliniază Leigh Dance, fondator și director executiv al Global Counsel Leaders, un forum.

Dar, în timp ce mulți consilieri generali sunt mai dispuși să se angajeze cu colegii și să își dezvolte opiniile, spune ea, nu sunt neapărat adepți ai pledoariei pe teme geopolitice: “Ei au nevoie de formare pentru a-și lărgi cunoștințele și a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare”.

Avocații interni de la Flex, o companie americană de proiectare și producție de electronice, și-au schimbat abordarea în ceea ce privește consilierea afacerii în lumina evenimentelor geopolitice recente. “Acum combinăm expertiza juridică, politică și politică pentru o abordare holistică”, spune Scott Offer, vicepreședinte executiv și consilier juridic general la Flex.

Acest lucru ajută echipa să ia decizii mai bine informate cu privire la riscuri, dar și să îmbunătățească “capacitatea de a lucra cu factorii de decizie politică și de a înțelege mai bine obiectivele reale din spatele schimbărilor de reguli”, explică el.

Echipa a apelat la o gamă mai largă de consilieri, cum ar fi foști oficiali guvernamentali și consultanți în materie de risc geopolitic, pentru a-i ajuta să evalueze scenariile pe un orizont de trei până la cinci ani.

Ca răspuns la reglementările comerciale mai stricte, de exemplu, echipa juridică a Flex a adăugat atât expertiză juridică, cât și geopolitică la funcțiile de comerț și afaceri guvernamentale.

Alte echipe juridice interne au devenit, în mod similar, experți în planificarea scenariilor și în efectuarea de simulări.

Echipa mea juridică internă face parte din afacerea globală …Adesea înțeleg mai bine ce se întâmplă pe teren

Astfel de exerciții dezvăluie care sunt competențele și experiența cele mai valoroase. De exemplu, în timp ce companiile multinaționale navighează prin tensiunile comerciale din ce în ce mai mari dintre China și SUA, membrii funcției juridice cu sediul în locații din întreaga lume sunt bine plasați pentru a oferi consultanță cu privire la nuanțele situațiilor care se schimbă rapid.

“Echipa mea juridică internă face parte din afacerea globală, dar are un context local care este de neprețuit”, spune Barbara Levi, consilier general de grup la banca UBS. “Deseori, ei înțeleg ce se întâmplă pe teren mai bine decât orice altă sursă.”

În 2011, Kent Walker, pe atunci consilier juridic general la Google, a declarat pentru FT că munca sa era să “vadă colțurile”. La acea vreme, doar câțiva consilieri generali erau de această părere. Acum, directorii juridici care au văzut cum rolul lor a crescut până la a atinge fiecare parte a afacerii și au observat cât de multe provocări de afaceri au o componentă juridică, sunt înclinați să fie de acord.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online