Șefii NATO și UE fac spectacol de forță pe platforma de gaze din Marea Nordului

66

Șefii NATO și ai Comisiei Europene au vizitat vineri cel mai mare câmp de gaz din Norvegia, într-o demonstrație de forță menită să evidențieze hotărârea lor de a proteja infrastructura energetică crucială împotriva potențialelor sabotaj.

Navele de război și aeronavele NATO patrulau în timp ce Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, și Ursula von der Leyen, președintele comisiei, au ajuns pe platforma Troll, care furnizează aproximativ 10% din necesarul de gaz al Europei.

„Deoarece aceste instalații sunt atât de vitale, sunt și atât de vulnerabile”, a spus Stoltenberg, în timp ce navele din Marea Britanie, Germania, Spania și Portugalia se deplasau în spatele lui.

Oficialii occidentali sunt din ce în ce mai preocupați de protejarea infrastructurii critice – inclusiv internetul și comunicațiile, precum și petrolul și gazele – după ce explozii inexplicabile au distrus trei dintre cele patru conducte de gaz Nord Steam care leagă Rusia și Germania, iar drone au fost observate lângă platformele Mării Nordului în septembrie anul trecut.

UE și NATO au lansat joi un nou grup operativ pentru a proteja infrastructura critică, pe măsură ce subiectul ajunge în fruntea agendei pentru factorii de decizie în domeniul energiei și securității.

Stoltenberg a recunoscut că doar cu 8.000 km de conducte de gaz și cabluri în apele norvegiene „nu putem proteja fiecare metru al acestei infrastructuri în orice moment”.

Cu toate acestea, patrulele sporite și exercițiile militare în apropierea infrastructurii critice, precum și schimbul suplimentar de informații între aliații NATO, ar avea un efect descurajant, a susținut el.

Miniștrii din Norvegia, care a înlocuit Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze către Europa după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova de anul trecut, spun că sunt mai îngrijorați de potențialele atacuri cibernetice decât de un act spectaculos de sabotaj.

„Aceasta este o parte esențială a Norvegiei. Acesta ilustrează parteneriatul energetic și parteneriatul de securitate dintre Europa și Norvegia”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Støre pe platforma Troll.

Von der Leyen a salutat sprijinul Norvegiei în creșterea producției de gaze cu aproximativ 10% pentru a ajuta Europa să treacă iarna. Dar ea a spus că gazul face parte din „tranziția” energetică și că energia regenerabilă va fi viitorul.

Norvegia dorește să se poziționeze drept furnizorul democratic de alegere pentru petrol și gaze și să obțină angajamente prin contracte pe termen lung pentru continuarea producției pe platforma continentală.

Anders Opedal, directorul executiv al Equinor, grupul petrolier controlat de stat norvegian care operează Troll, a declarat că zăcământul de gaz va produce după 2050, data țintă a UE pentru atingerea emisiilor nete de carbon zero.

Dar el a spus că Equinor speră să instaleze parcuri eoliene offshore și să injecteze carbon înapoi în fundul mării din apropiere de Troll, deoarece Norvegia a investit în tehnologie ecologică.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online