Șeful Bertelsmann pune pe tapet obiectivul de fuziune a televiziunilor naționale

23

Șeful celei mai mari companii media din Europa a recunoscut o înfrângere temporară în obiectivul său de a crea giganți de televiziune națională capabili să provoace servicii de streaming globale, după eșecul a două asocieri cheie propuse.

Thomas Rabe, directorul executiv al Bertelsmann, a declarat că decizia autorităților de reglementare din Franța și Olanda de a bloca efectiv marile acorduri de televiziune în țările lor a forțat grupul să pună ideea pe gheață.

“Este foarte clar (că, în) următorii doi-trei ani, nu are sens să venim cu planuri de fuziuni la scară largă în domeniul televiziunii, deoarece poziția pe care autoritățile au luat-o în Franța și Olanda este probabil să fie aceeași și în alte țări”, a declarat Rabe pentru Financial Times.

Șeful Bertelsmann, ale cărui mărci includ rețeaua europeană de difuzare RTL, editorul Penguin Random House și casa de discuri BMG, a insistat că strategia de creare a unor “campioni media naționali” care ar putea face față unor companii precum Netflix a rămas neschimbată.

Dar Rabe a declarat că societatea va urmări acum ceea ce el a numit “căi alternative de extindere”, cum ar fi parteneriatele de publicitate și de distribuție.

“Aceștia vor fi pași mai mici pentru a consolida și a crea scară”, a spus el. “Dar, sincer, (sunt) singurii pași care sunt disponibili în prezent, având în vedere poziția autorităților de concurență”.

Rabe a condus Bertelsmann din 2012 și a fost creditat cu remodelarea companiei și cu generarea unor venituri și profituri puternice la imperiul media deținut de familia germană.

Dar el a suferit o serie de eșecuri în ultimele luni care au dat o lovitură strategiei sale de bază.

În octombrie, Bertelsmann a renunțat la un plan de fuziune a canalului său francez M6 cu TF1, deținut de Bouygues, după ce autoritățile de reglementare au ridicat obiecții de amploare cu privire la impactul asupra pieței de publicitate și au impus condiții despre care companiile au spus că ar fi făcut ca afacerea să devină irealizabilă.

În ianuarie, autoritatea olandeză pentru concurență a blocat o fuziune propusă între RTL Nederland și Talpa Network, invocând preocupări similare cu privire la puterea pe care ar fi conferit-o noii entități combinate asupra pieței olandeze de publicitate.

Bertelsmann a primit o nouă lovitură în SUA anul trecut, când un judecător din New York a blocat Penguin Random House să continue cu o propunere de achiziție a Simon & Schuster în valoare de 2,2 miliarde de dolari, după ce departamentul de justiție al SUA a susținut că fuziunea ar crea un “mastodont editorial” care ar dăuna atât autorilor, cât și cititorilor.

Rabe a criticat autoritățile europene de reglementare și refuzul acestora de a schimba definiția “pieței relevante”, utilizată pentru a evalua riscurile de concurență, pentru a include publicitatea online, precum și televiziunea – o mișcare care ar fi redus dimensiunea cotei de piață a radiodifuzorilor combinați.

El a spus că nu au reușit să ia în considerare în mod suficient evoluția piețelor media și de publicitate, adăugând: “Aceasta este o mare oportunitate ratată”.

Comentariile sale au venit în timp ce Bertelsmann a raportat venituri record de peste 20 miliarde de euro în 2022, dar profitul net al grupului s-a înjumătățit la 1 miliard de euro – în scădere de la 2,3 miliarde de euro în anul precedent.

Rezultatele la grupul RTL al Bertelsmann listat la bursă, care se află în prima linie în lupta împotriva giganților de streaming, au descris o imagine mixtă. Acesta a înregistrat o creștere a numărului de abonați plătitori și a veniturilor din afacerea sa de streaming, dar o scădere de 6,5% a profitului operațional înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare – o scădere determinată parțial de scăderea veniturilor din publicitate.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online