Senatul României a adoptat un prag de 50.000 de euro pentru corupție, provocând proteste

43

 

Senatul României a adoptat un proiect de lege care introduce un prag de 250.000 de lei (50.000 de euro) pentru abuzul în serviciu, similar cu cel din controversata Ordonanță de Urgență 13 din 2017. Atunci, încercarea a fost întâmpinată cu unele dintre cele mai mari proteste de după 1989, dar liderii coaliției de guvernare par să fi dat deja înapoi.

Potrivit proiectului de lege al Senatului, abuzul în serviciu nu mai este considerat infracțiune decât dacă prejudiciul depășește 250.000 de lei, adică 50.000 de euro. 78 de senatori au votat “pentru”, 25 “împotrivă”, iar zece s-au abținut, potrivit Biziday.

Camera Deputaților este ultima cameră care trebuie să adopte proiectul de lege înainte ca acesta să fie promulgat.

Conform amendamentului adoptat, articolul referitor la abuzul în serviciu se modifică după cum urmează: “Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, de o ordonanță a Guvernului, de o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori încalcă o dispoziție cuprinsă într-un astfel de act normativ, cauzând o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 lei sau o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Încă din 2017, ordonanța de urgență (OUG 13) adoptată de guvernul social-democrat Grindeanu, care a scos sute de mii de oameni în stradă, a introdus un prag de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Atunci, Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, a fost acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat a fost de aproximativ 107.000 de lei. OUG 13 a fost în cele din urmă abrogată.

Câteva sute de persoane au protestat miercuri seara, 29 martie, în Piața Victoriei din București, după ce Senatul a aprobat legea. Ei au afișat pancarte cu mesaje precum “Lupul (PSD) își schimbă blana (+ PNL + UDMR), dar nu și natura (OUG 13)”. Ei au scandat “Justiție, nu corupție” și “PSD, PNL și UDMR – jaf, furt și corupție”, potrivit Agerpres.

Ministerul Justiției a reacționat la adoptarea proiectului de lege, spunând că susține scăderea pragului la 9.000 de lei (1.800 de euro), o valoare mult mai mică decât cea adoptată de Senat. Cazurile de abuz în serviciu care implică prejudicii peste această sumă pot fi pedepsite prin lege.

Liderii coaliției de guvernare, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și șeful PNL și premierul Nicolae Ciucă, au declarat, citați de Digi24, că susțin și ei poziția exprimată de Ministerul Justiției, în ciuda faptului că senatorii PSD și PNL au fost cei care au aprobat proiectul de lege care conținea pragul de 250.000 de lei.

Alți politicieni, precum vicepreședintele PNL Rareș Bogdan și deputatul PNL Raluca Turcan, s-au opus public pragului inițial.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online