Sentimentul consumatorilor scade pentru prima dată în patru luni

38

Un sondaj privind sentimentul consumatorilor a alunecat la 63,4 în martie și a scăzut pentru prima dată în patru luni, reflectând anxietatea americanilor cu privire la inflația ridicată și la sănătatea economiei.

Citirea preliminară din martie a scăzut de la 67 în februarie, a declarat Universitatea din Michigan. Cea mai mare parte a sondajului a fost finalizată înainte de prăbușirea Silicon Valley Bank.

Sentimentul consumatorilor ajută la măsurarea modului în care americanii se simt în legătură cu propriile lor finanțe, precum și cu economia mai largă.

Indicele a scăzut la un minim record de 50 vara trecută, înainte de a-și reveni parțial. Cu toate acestea, sentimentul este încă mult sub un vârf recent de 88,3 în 2021 și un maxim pre-pandemic de 101.

Așteptările privind inflația s-au atenuat puțin, dar au rămas destul de ridicate. Consumatorii se așteaptă ca prețurile să crească cu 3,8% în următorul an, în scădere de la 4,1% în luna precedentă. Aceasta este cea mai mică citire din aprilie 2021.

Detalii cheie: Un indicator care măsoară ceea ce cred consumatorii despre starea actuală a economiei a scăzut la 66,4 în martie de la 70,7în luna precedentă.

Sentimentul a scăzut cel mai mult în rândul americanilor cu venituri mai mici și mai tineri, care tind să sufere în mod disproporționat din cauza inflației ridicate. Unii oameni mai bogați, cu dețineri mari de acțiuni, au fost, de asemenea, mai puțin încrezători în lumina unui declin recent al acțiunilor.

O altă măsură care a întrebat despre așteptările pentru următoarele șase luni a scăzut la 61,5 de la 64,7 anterior.

Americanii cred că inflația va persista o perioadă de timp. Pe termen lung, consumatorii cred că inflația va crește cu aproximativ 2,8% pe an, în ușoară scădere de la 2,9% în luna anterioară.

Cu toate acestea, acest lucru este încă mult peste ținta de 2% a Rezervei Federale.

Oficialii Fed acordă o atenție deosebită așteptărilor inflaționiste, deoarece acestea ar putea fi un prevestitor al tendințelor viitoare ale prețurilor.

Rata inflației din ultimele 12 luni este de 6%, pe baza indicelui prețurilor de consum. Aceasta a scăzut de la un vârf de 40 de ani de 9,1% în vara anului trecut.

Imaginea de ansamblu: Sentimentul consumatorilor este încă mult sub nivelurile asociate cu o economie sănătoasă și este greu de văzut o mare îmbunătățire în curând.

Fed crește ratele dobânzilor pentru a domoli inflația ridicată, o strategie care, de obicei, încetinește economia.

Ratele mai mari au destabilizat, de asemenea, unele părți ale sistemului financiar american, după cum a demonstrat prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank. Acest lucru adaugă un nou stres asupra economiei.

 

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online