Serious Fraud Office abandonează cazul împotriva foștilor directori G4S

149

Serious Fraud Office a renunțat la urmărirea penală a trei foști directori de la firma de externalizare G4S pentru că ar fi fraudat guvernul britanic în legătură cu un contract de etichetare a prizonierilor, după ce întârzierile au lăsat cazul în derută la aproape un deceniu de la începerea sa.

Vineri, avocatul SFO, Crispin Aylett, a declarat că “nu mai este în interesul public” să continue cazul, adăugând că “decizia de a renunța (la el)” nu a fost luată “nici rapid, nici ușor”.

Judecătorul Jeremy Johnson a înregistrat vineri verdicte de nevinovăție împotriva tuturor celor trei bărbați, despre care a spus că au fost “supuși pericolului unei anchete și urmăriri penale timp de aproximativ zece ani”.

În 2020, SFO i-a acuzat pe Richard Morris, Mark Preston și James Jardine – foști directori în afacerea de îngrijire și justiție a G4S – de șapte infracțiuni de fraudă fiecare în legătură cu presupusele declarații false făcute Ministerului Justiției între 2009 și 2012. Acesta deschisese ancheta privind contractul de etichetare a deținuților de către G4S în 2013.

Bărbații trebuiau inițial să fie judecați în ianuarie anul trecut, dar problemele legate de dezvăluirea probelor către apărare au făcut ca dosarul SFO să se destrame. Luni, Aylett a declarat că timpul și banii care ar trebui să fie cheltuiți pentru cernerea și transmiterea probelor relevante pentru apărare au însemnat că nu este fezabil să se continue.

“Desigur, regretăm modul în care s-a ajuns la acest caz”, a spus el.

Joanna Dimmock, unul dintre avocații lui Jardine, a declarat: “După 10 ani de întârzieri, management defectuos și neînțelegere a dovezilor, SFO a recunoscut în cele din urmă că acest caz nu ar fi trebuit să fie adus niciodată”. Ea a adăugat că acest caz a implicat “o litanie de dezastre în materie de divulgare și încălcări de către SFO a peste 60 de ordine judecătorești”.

Într-o declarație, Morris a spus că a fost “încântat că această chestiune a ajuns în cele din urmă la un capăt. Încă de la început, acuzațiile împotriva mea au fost în mod clar greșite. Faptul că a fost nevoie de 10 ani pentru ca SFO să recunoască acest lucru este un scandal”.

Preston a declarat că este “bucuros că (cazul) a ajuns la o concluzie de succes”.

Rezultatul este un ecou nefericit al unui alt caz al SFO legat de marcarea deținuților – împotriva a doi foști directori Serco – care s-a prăbușit în 2021 după ce SFO nu a reușit să predea probe cruciale apărării.

Într-o declarație de vineri, SFO a declarat: “În această situație, SFO a spus: “În calitate de procuror public, trebuie să luăm decizii dificile, inclusiv să încheiem o urmărire penală atunci când este corect să o facem …Am stabilit că nu mai este în interesul public să continuăm această urmărire penală”.

Semnele de avertizare cu privire la modul în care agenția a gestionat cazul G4S au apărut în octombrie 2021, când SFO a obținut o amânare deoarece nu a putut finaliza divulgarea până la câteva luni după ce trebuia să înceapă procesul.

De atunci s-a dezvăluit că un singur contabil a lucrat în mare parte independent la acest caz timp de doi ani înainte ca SFO să aloce mai multe resurse pentru acesta.

Eșecul urmăririi penale a G4S vine după ce compania a convenit un acord de amânare a urmăririi penale cu SFO. Unitatea de îngrijire și justiție a companiei a plătit 44 milioane de lire sterline în 2020 pentru a soluționa trei capete de acuzare de fraudă, pentru că a mințit Ministerul Justiției cu privire la adevărata amploare a profiturilor pe care le-a obținut dintr-un contract de etichetare a deținuților. Acordul se referea doar la companie și nu a abordat potențiala răspundere penală a unor persoane fizice.

Dezintegrarea cazului G4S al SFO este ultimul dintr-o serie de eșecuri de profil înalt care au aruncat o pată pe mandatul directorului Lisa Osofsky.

Cel mai recent, SFO a fost scufundat în scandal atunci când trei judecători au decis că a privat trei persoane de dreptul la un proces echitabil în cazul său “Unaoil” și a anulat condamnările lor în 2021 și 2022.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online