Slovacia se alătură Poloniei pentru a trimite avioane din epoca sovietică în Ucraina

52

Slovacia a anunțat că se va alătura Poloniei pentru a trimite în Ucraina avioanele sale de luptă MiG-29 proiectate sovietic, extinzând contribuțiile militare ale Occidentului, menite să întărească apărarea antiaeriană a țării împotriva unui baraj de atacuri cu rachete rusești.

Premierul Eduard Heger a declarat într-o a tweet vineri, că țara sa va trimite 13 MiG-29 în Ucraina, după anunțul Varșoviei că va trimite cel puțin patru avioane proprii. Avioanele vor fi utile ca avioane suplimentare și piese de schimb pentru flota MiG existentă a Ucrainei, dar nu corespund cererii Kievului pentru avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16-urile fabricate în SUA.

Înainte de anunțurile din această săptămână, atât Varșovia, cât și Bratislava au spus că livrarea avioanelor MiG-29 ar putea fi făcută doar ca parte a unei „coaliții” a țărilor occidentale și susținută de angajamentele altor state NATO de a înlocui aceste avioane cu avioane occidentale. .

Washingtonul a salutat anunțul Poloniei, dar Casa Albă a spus că nu s-a răzgândit cu privire la trimiterea de F-16. Administrația Biden a susținut că trimiterea lor ar fi prea costisitoare și că ar dura prea mult să ajungă pe câmpul de luptă.

„Nu ne schimbă calculul cu privire la F-16. . . nu este pe masă acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Oficialii polonezi speră că anunțul lor și cel al Slovaciei vor fi un „pas de mijloc” pentru a convinge Washingtonul și alte țări cu avioane de luptă mai avansate să se răzgândească. Mai multe țări europene au F-16, dar trimiterea acestora în Ucraina ar necesita și aprobarea SUA.

Un oficial polonez a spus că, deși nu a existat nicio promisiune explicită de la Washington ca noi aeronave care să înlocuiască MiG-urile care urmează să fie trimise în Ucraina, Polonia se aștepta ca Washington să privească mai favorabil cererea sa pe termen lung pentru noi avioane fabricate din SUA. Oficialul a adăugat că, dacă sunt desfășurate în Ucraina, F-16 ar putea juca un rol important în apărarea țării, având în vedere că actuala sa apărare antiaeriană se luptă să doboare toate rachetele rusești care sosesc.

Răspunzând anunțurilor poloneze și slovace, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că acestea ilustrează o „implicare directă” crescută a țărilor occidentale în război. El a minimizat impactul MiG-urilor suplimentare furnizate Ucrainei, spunând că „nu ar putea afecta rezultatul” conflictului.

„Desigur, în timpul „operațiunii militare speciale”, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii”, a adăugat Peskov. „Se simte că aceste țări sunt angajate în eliminarea echipamentelor vechi și inutile”.

Slovacia a ajuns, de asemenea, la un acord cu SUA privind livrările de material militar în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a spus guvernul. Livrările de arme către Ucraina sunt rambursate de UE – în cazul Slovaciei, până la 200 de milioane de euro.

Decizia MiG slovacă vine într-un moment tensionat în politica internă și a fost întâmpinată cu o opoziție puternică în cadrul parlamentului slovac. Heger conduce o administrație interioară după ce guvernul său a pierdut un vot de încredere parlamentar în decembrie. Țara va organiza alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

Decizia lui Heger a fost ușurată de faptul că Polonia a făcut prima mișcare, dar a fost riscantă, deoarece Heger a ocolit parlamentul, oferind „muniția perfectă pentru ca o parte a opoziției radicale din Slovacia să iasă în stradă”, a spus Milan Nič, coleg principal la Consiliul German. privind Relațiile Externe.

În ultimele săptămâni, parlamentarii de opoziție au insistat că un prim-ministru interimar nu are autoritatea de a preda avioane de luptă fără aprobarea parlamentului. „Pentru Polonia, aceasta este o decizie destul de consensuală, în timp ce în Slovacia a fost exact invers”, a spus Nič. La Bratislava, „acest lucru vine într-un moment foarte fragil, nu numai pentru guvern, ci și pentru întreaga tabără pro-occidentală și pro-Ucraina”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online