Şova: Iohannis nu poate fi viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale

40

Vicepreşedintele PSD, Dan Şova, afirmă că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu poate fi viceprim-ministru al României pe probleme economice şi fiscale şi arată că pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului ar trebui să se schimbe.

“Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României. Nu în ultimul rând, cred că este de discutat şi problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar”, spune acesta într-o postare pe pagina personală de facebook.

Şova explică faptul că, prin Hotărârea nr. 45/2012, Parlamentul României a acordat votul de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.

“Pe 21 Decembrie 2012, Parlamentul a votat atât componenţa, cât şi structura Guvernului. Potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice şi fiscale (care deţine şi funcţia de Ministru al Finanţelor Publice), unul care se ocupă de securitate naţională şi ordine publică (fără portofoliu în Guvern) şi un altul responsabil cu administraţia publică (care deţine şi funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale). (…) Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe”, atrage atenţia Dan Şova, adăugând că, în această situaţie, Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament pentru a cere un nou vot de încredere.

Această situaţie, spune Şova, ar putea să genereze “o nouă perioadă de instabilitate”.

“Cei propuşi sunt oameni competenţi şi posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică. Dar toate aceste propuneri trebuie discutate şi în cadrul USL. Deşi propunerile aparţin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta”, conchide vicepreşedintele social-democrat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online