Studiu RE/MAX: 60% dintre românii care au cumpărat locuințe anul trecut au folosit fonduri proprii

52

 

Aproximativ 60% dintre românii care au cumpărat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii, potrivit unui studiu realizat de RE/MAX în rândul specialiștilor din domeniul imobiliar. În același timp, 28% au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu un avans mai mic de 15%, în scădere cu 21% față de anul precedent.

Doar 5% dintre cumpărători au folosit un credit ipotecar cu un avans de peste 15%, 4% au folosit un credit cu co-garant (de tip Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

În ceea ce privește tipul de proprietate, 53% dintre tranzacțiile din 2022 au fost pentru apartamente cu 2 camere și 15% pentru apartamente cu 3 camere. Comparativ cu anul precedent, ponderea apartamentelor cu 2 camere a rămas aproximativ aceeași, dar cele cu 3 camere au scăzut cu 24%.

Urmează, dar la mare distanță, garsonierele (9%) și casele din orașe și zonele rurale (fiecare cu 8%).

Cifrele confirmă faptul că românii preferă în continuare locuințele din oraș, cele mai multe tranzacții fiind în mediul urban.

Cele mai multe proprietăți sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data scoaterii la vânzare, ceea ce, potrivit studiului RE/MAX, arată că românii preferă să aștepte, să cerceteze piața și să observe eventualele fluctuații de preț. La polul opus, proprietățile extrem de bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect pot aștepta mai mult de 6 luni. Durata medie de tranzacționare pentru proprietățile rezidențiale din rețeaua RE/MAX este de 67 de zile.

Specialiștii KIWI Finance s-au alăturat și ei inițiativei RE/MAX România și au analizat evoluția cererii și ofertei imobiliare în 2022. Potrivit acestora, românii au contractat anul trecut aproximativ 84.000 de credite ipotecare în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro pentru peste 170.000 de tranzacții. Creditul mediu a fost cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020.

În ceea ce privește anul 2023, părerile experților sunt împărțite în ceea ce privește prețurile apartamentelor și ale caselor. De exemplu, 28% dintre respondenți cred că prețurile apartamentelor vor scădea cu până la 10%, 26% consideră că vor stagna, iar 23% spun că vor crește cu până la 10%. În ceea ce privește prețurile caselor, 29% dintre specialiști spun că acestea vor stagna, iar procente egale de 24% cred că vor crește sau vor scădea cu 10%.

225 de specialiști imobiliari care activează în 32 de orașe din România au participat la studiul RE/MAX în lunile noiembrie și decembrie 2022. Cei mai mulți lucrează în domeniu ca agenți imobiliari sau manageri de agenții imobiliare.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online