SUA au anunţat că ridică sancțiunile impuse Rusiei cu o singură condiție

Foto: ştirileprotv.ro
282

SUA au lansat un anunţ, în plin război. La o săptămână după ce președintele american Joe Biden a anunțat sancțiuni aspre pentru Moscova, Casa Albă precizează că acestea ar putea fi ridicate, cu o singură condiție.

Într-un interviu acordat pentru agenția rusă de presă, Tass, Victoria Nuland, subsecretar de Stat al SUA a anunțat că SUA vor ridica sancțiunile dure impuse după declanșarea invaziei, doar dacă Rusia oprește orice operațiune militară și se retrage.

Totodată, oficialul american a mai precizat că o altă condiție pusă de SUA pentru ridicarea sancțiunilor este aceea ca Rusia să recunoască suveranitatea, integritatea teritorială și dreptul de a exista pentru Ucraina.

În acest sens, precizările Casei Albe vin în contextul în care SUA, UE, Canada și Marea Britanie au impus Rusiei cele mai dure sancțiuni din istoria recentă.

Concret, pe lângă cele impuse în urmă cu aproape o săptămână, în cursul zilei de joi, SUA au mai adăugat și alte sancțiuni dure. Mai exact, o nouă serie de oligarhi ruși au fost adăugați pe lista neagră a sancțiunilor, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Printre cei vizați se numără și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”, scrie Reuters.

Ce sancțiuni noi a impus SUA?

În modul în care Rusia refuză solicitările SUA, în ceea ce privește noile sancţiuni, acestea includ restricții de viză și confiscarea bunurilor și vizează 19 oligarhi ruși, dar și membrii familiilor acestora, a declarat joi administrația americană, adăugând că măsurile sunt luate în coordonare cu aliații.

Referitor la numele celor desemnați, în lista publicată de Casa Albă se regăsesc magnatul rus Alisher Usmanov, fondatorul companiei miniere Metalloinvest, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care sursa citată l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”.

Însă nu numai oligarhii sunt singurii vizați de sancțiunile aspre ale SUA. Tot joi, au fost anunțate sancțiuni împotriva entităților și persoanelor fizice ruse care permit răspândirea dezinformării în această țară.

Astfel, „Vrem ca Putin să simtă presiunea, vrem ca oamenii din jurul lui să simtă presiunea”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

În același timp, Casa Albă mai menționează că toți ruşii aflaţi pe lista celor vizaţi de sancţiuni sunt acuzaţi că îl susţin în continuare pe Vladimir Putin, în ciuda invadării brutale a Ucrainei.

Aşadar, „Aceste persoane şi familiile lor vor fi tăiaţi din sistemul financiar american, bunurile lor din SUA vor fi îngheţate şi proprietăţile lor vor fi blocate”, se arată pe site-ul Casei Albe.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online