Suprapunerea UBS va afecta puternic personalul Credit Suisse în Asia

41

 

Se simte ca și cum afacerile ar fi obișnuite la populara conferință anuală de investiții a Credit Suisse din Hong Kong, raportează delegații. Acest lucru este profund suprarealist, spun ei, având în vedere că banca elvețiană în dificultate tocmai a fost combinată cu forța cu rivalul etern UBS de către politicieni și autoritățile de reglementare.

Blurbul conferinței vorbește despre “îmbrățișarea realității” într-un “cadru plin de viață conceput pentru a facilita conversațiile și a debloca oportunități”.

Pentru mulți bancheri de la Credit Suisse, acest lucru ar putea implica să le ceară un loc de muncă altor delegați. Se așteaptă ca toporul mânuit de UBS, care și-a micșorat propria bancă de investiții cu ani în urmă, să cadă mai puternic asupra Credit Suisse în Asia decât în altă parte.

În mod notabil, Ulrich Körner nu participă la evenimentul de la hotelul Conrad. Este posibil ca directorul executiv al Credit Suisse să caute deja în mod privat un nou loc de muncă. Președintele UBS, Colm Kelleher, și directorul general Ralph Hamers își vor păstra aceste roluri la vârful afacerii extinse.

UBS intenționează să reducă baza anuală de costuri a companiei combinate cu peste 8 miliarde de dolari până în 2027. Acest lucru ar însemna reducerea cu mai mult de jumătate a costurilor de personal ale Credit Suisse.

UBS și Credit Suisse aveau aproape 125.000 de angajați la sfârșitul anului trecut. Dintre aceștia, aproximativ 23.000 sunt în Asia. Aici, operațiunile Credit Suisse se suprapun puternic cu cele ale UBS. Din păcate pentru bancherii de la Credit Suisse, UBS se descurcă mai bine în majoritatea domeniilor.

Credit Suisse are puncte forte istorice. Afacerea sa de gestionare a averilor în Europa a fost unul dintre acestea, deși clienții au retras recent sume mari din depozite.

UBS este un manager de averi mai mare în Asia. Credit Suisse a planificat să lanseze o afacere de gestionare a averilor cu servicii complete în China continentală, dublând numărul de manageri de relații în acest an. Cu o ironie oribilă, Credit Suisse a primit aprobarea de reglementare pentru această mișcare cu doar câteva zile înainte de prăbușirea sa.

De asemenea, a obținut aprobări pentru tranzacționarea pe cont propriu și o extindere a licenței sale de brokeraj pentru a acoperi toată China. Anterior, aceasta fusese limitată la orașul Shenzhen din sudul țării.

Credit Suisse a avut cândva mari speranțe pentru serviciile bancare de investiții în China. A făcut doar o impresie modestă. Se pare că grupul a redus aproximativ o treime din echipa sa de investment banking din China și aproape jumătate din departamentul de cercetare în noiembrie anul trecut.

În ceea ce privește activitatea pe piețele de capitaluri proprii din Asia-Pacific, Credit Suisse s-a clasat pe locul 20 în clasament în primul trimestru, potrivit datelor Refinitiv. Acesta deține aproximativ 1 la sută din piață. UBS a rămas în top cinci în ultimul an.

UBS își construiește de mult timp baza de clienți din China. A fost prima bancă străină care a preluat proprietatea majoritară a unității sale de investiții bancare din China. Creditorul are deja active în valoare de 400 de miliarde de dolari în Asia.

Suprapunerea clienților va fi o problemă importantă pe măsură ce UBS integrează Credit Suisse. Unii clienți care dețin conturi la ambele bănci își vor limita expunerea financiară la creditorul combinat prin mutarea unor fonduri la alți administratori de averi.

Acest lucru ar putea fi puțin mai complicat decât pare. Organismele de supraveghere chineze tocmai au înăsprit reglementarea industriei de gestionare a averilor și a fondurilor private în încercarea de a reduce riscurile de piață. Ieșirile de la clienții locali s-au accelerat în ultimele luni ca urmare a volatilității obligațiunilor.

Industria financiară mai largă din Hong Kong pare relativ rezistentă, în ciuda colapsurilor recente ale băncilor americane. Dar riscurile la adresa stabilității financiare continuă să crească pe măsură ce economia Chinei încetinește. Cel mai mare administrator de datorii neperformante din China, Huarong, a avertizat cu privire la o pierdere netă de 4 miliarde de dolari pentru 2022. Acest lucru indică o creștere a numărului de neplăți, în special în rândul dezvoltatorilor imobiliari locali.

Condițiile financiare extinse și oportunitățile pe care le creează sunt subiectele explicite ale conferințelor de investiții. Dar știm cu toții că networkingul este principalul obiectiv al multor participanți. Acest lucru face ca conferința de la Credit Suisse să fie un bilet mai fierbinte decât ar fi justificat altfel o apariție a unei vedete din partea prolificului vorbitor motivațional Bear Grylls.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online