Trei nurci capturate și evaluate în Delta Dunării ca parte a programului de protecție a speciei

176

 

Trei nurci europene au fost capturate recent în Delta Dunării din România, pe noile platforme construite pe canalul de centură al lacului Furtuna, potrivit organizației Save EminkRo European Otter Rescue. Mamiferele au fost evaluate și apoi eliberate.

Evaluările sunt realizate în cadrul unui program de protecție a speciilor susținut din fonduri europene.

Vizonul european este o specie aflată în pericol critic de dispariție, cu mai puțin de 5.000 de exemplare în lume, iar Delta Dunării este unul dintre ultimele refugii ale acestui mamifer. Populația de nurci europene din această arie protejată a fost evaluată la un minim de 1.130 de exemplare și un maxim de 2.280 de exemplare.

Principalele amenințări la adresa nurcii europene sunt pierderea și degradarea habitatului, supraexploatarea, vânătoarea ilegală și impactul speciilor invazive, potrivit Global Conservation. Specia este protejată din punct de vedere legal în toate zonele în care trăiește, cu excepția Rusiei.

Proiectul, derulat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și intitulat “Asigurarea unei stări de conservare favorabile pentru conservarea populației de nurcă europeană – Mustela lutreola – în România – SAVE E-MINK-RO (2017-2020)”, creează habitate pentru nurca europeană prin construirea a 33 de platforme în zona centrală a Deltei Dunării (Complexul acvatic Sontea-Fortuna). În cadrul acestui proiect, trei masculi de nurcă europeană au fost capturați pe platformele nou construite.

“Dintre cei 3 masculi, doi au fost recapturați, unul de acum 3 săptămâni și unul de acum 2 zile. Ceea ce este interesant este că am capturat doi masculi diferiți în aceeași capcană în zile consecutive”, se arată în postarea de pe pagina “Save EminkRo European Otter Rescue”, citată de G4Media.

Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, are o valoare de peste 40 de milioane de lei, a început în august 2019 și se va încheia în luna decembrie a acestui an.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online